Головна Мапа сайту Контакти
RSS
15 червня 2009
Один день. Спорт

Німецькому воротарю Оліверу Кану виповнюється 40

21:06

Олівер Кан відзначає ювілей. Німецькому голкіперу виповнюється 40. За свій норов воротар отримав достатньо не найприємніших прізвиськ. Серед них, наприклад, "горила", "вампір" або ж "бульдог". Щоправда, так Кана називають журналісти та уболівальники - ті, хто особисто із екс-гравцем не знайомі. Натомість у мюнхенській "Баварії" Кана називали лагідно - Олі. Інакше він навряд чи дозволив би. Портрет тричі кращого голкіпера світу - від Дмитра Євчина.

Олівер Кан. Футбольний цербер

Голкіпер без страху і докору. На перший погляд неповороткий, Кан прекрасно рухається, а точніше літає за м'ячами. Тому дальні удари для нього - немов горішки. Зближуватись із Олівером теж не вихід. Він робить кілька кроків назустріч і зменшує кут обстрілу. М'яч або ж влучає у кремезну статуру, або ж оминає ворота. Кан рішуче грає на виходах. Навіть якщо помилився, то стрімголов виправляє промах. Тоді під гарячу руку і захисники можуть потрапити. Так само діє і за межами воротарського майданчика. Рішуче та з розрахунком. Іноді і футбольні боги - на боці німецького воротаря. Без цього у футболі ніяк.

Олівер Кан. Герой та антигерой німецької публіки

Німецька публіка обожнює Кана. По-різному. Наприклад, фани дортмундської "Борусії" полюбляють кидати в Олі бананами. Інші розумники зайшли ще далі. Перед Чемпіонатом світу 2006-го "Залізного Кана" порівняли з мавпою. На малюнку навіть відтворили перетворення примата в Олівера. Хоча у випадку "Залізного Кана" від ненависті до любові - один крок. Тоді ж перед Мундіалем Німеччину прикрашали ось такі плакати. Гігантський Олі вигинався, щоб упіймати м'яч. Мало того, про "Чингіз-Кана" склали кілька пісень. Одна з них належить німецькому гурту "Ді Принцен". За смислом суцільна ода воротарю.

Олівер Кан. Прощальний матч

Великий Олі попрощався з футболом торік у вересні. У той день "Альянс Арена" у Мюнхені влаштувала голкіперу грандіозний прийом. 70 тисяч фанів прийшли побачити останню гру Олі та вшанувати ветерана. Йому дякували посланнями на плакатах. Він відповідав у мікрофон. Позаду в Олі - успішна кар'єра. Гріх жалітися. Вісім перемог у Бундеслізі, Кубок Європейських чемпіонів. Та приз Льва Яшина. Як кращому голкіперу Чемпіонату світу-2002.

Телепрограма