Головна Мапа сайту Контакти
RSS
15 червня 2009
Один день. Спорт

У Києві стартував чемпіонат шосейно-кільцевих перегонів

21:03

Мотосезон відкрито. У Києві стартував чемпіонат шосейно-кільцевих перегонів. Традиційно увага була прикута до класів "Суперспорт" та "Супербайк". Адже вони представлені найпотужнішими мотоциклами з об'ємом двигуна відповідно 600 та 1000 кубічних сантиметрів. Перегони серії супер на автодромі "Чайка" бачив і Дмитро Євчин.

До старту дві хвилини. А у боксах п'ятиразового чемпіона України - олімпійський спокій. Можна лише здогадуватися, про що думають гонщики, коли все ось-ось розпочнеться.     

Валерій Гарбарук, п'ятиразовий чемпіон України з шосейно-кільцевих перегонів:

- За две минуты думать уже не о чем. Можно только успокаиваться.

На перший погляд, йому все трин-трава. Насправді - ні. Просто багаторічний досвід допомагає маскувати емоції.

Валерій Гарбарук, п'ятиразовий чемпіон України з шосейно-кільцевих перегонів:

- То есть, я думал о гонке всю ночь, утром. Даже где-то плохо спал ночью, думал о неудачных каких-то поворотах, которые мне не удаются. Как бы себя заставить их лучше пройти.

Відповідальна мить. Зазвичай вдалий старт - половина успіху. Валерій Гарбарук розпочав перегони з четвертої позиції. Однак вже тут, на стартовій лінії, випередив одного з конкурентів. А коли гонщики розігналися - в уболівальників голова пішла обертом. Що тут скажеш, якщо після кожного кола з-за повороту виринав новий лідер. Наприклад, за 18 кіл на треку Гарбарук був і третім, і другим, і навіть очолював пелотон. У підсумку все завершилось, як і починалося. Костянтин Писарєв, котрий стартував першим, на фініші відновив свою позицію.

Костянтин Писарєв, переможець другого етапу чемпіонату України з шосейно-кільцевих перегонів:

- Изменили настройки мотоцикла, поменяли резину с командой механиков, и сегодня уже добились лучшего результата. Ну практически все прошло по плану. Единственное, что на последних кругах я уже ожидал атаки со стороны соперников. Но они не проявили этого.

Потім усе немов у кіно з хеппі-ендом. Вітання друзів, фотографії на пам'ять із шанувальниками. Тепер Костянтин Писарєв - лідер загального заліку чемпіонату України у класі "Суперспорт". Натомість сірий кардинал - у затінку. Валерій Гарбарук фінішував третім, проте результатом задоволений. Адже у цьому сезоні він командний гравець.   

Валерій Гарбарук, п'ятиразовий чемпіон України з шосейно-кільцевих перегонів:

- Дело в том, что командная игра интереснее личной. Может, мне уже так, потому что личный я выигрывал много раз. А командная - это интересно. Тем более, в этом году есть интересная командная борьба.

Конкуренція приваблює глядачів. Охочих побачити супербайки у ділі вистачає. І ціна квитка - 50 гривень - любителів мотоспорту не зупиняє.

У престижних перегонах серії "Супербайк" вже давно існує прислів'я - "Якщо у неділю переможеш, у понеділок заробиш". Це означає наступне. Приміром, якби сьогодні виграв мотоцикл, наприклад, цієї марки, то вже завтра попит на нього виріс би у кілька разів.

Така формула й досі приносить прибуток виробникам спортивних байків. І хоча не Україна диктує мото-моду, вітчизняні гонщики теж прославляють популярні бренди двоколісних.

Дмитро Євчин, Володимир Дєдов, К1.

Телепрограма