Головна Мапа сайту Контакти
RSS
13 липня 2009
Один день. Спорт

На Дніпрі пройшов відкритий чемпіонат України з воднолижного спорту

21:02

На Дніпрі пройшов відкритий чемпіонат України з воднолижного спорту. Найкращих визначали у двох дисциплінах: слаломі та, не дивуйтесь... фігурному катанні. Усі піруети, як і годиться, виписували на одній лижі. Випробувати свої сили в українській першості вирішив і спеціальний гість та учасник турніру - чемпіон світу з воднолижного спорту 2008-го. Що з цього вийшло - знає Дмитро Євчин.

На суходолі вони - пересічні хлопці. Однак щойно опиняться у воді - вся їхня звичайність випаровується. Ліворуч - Данило. Нехай йому тільки 10, фору дасть будь-кому. Дніпропетровця вважають найперспективнішим українським лижником. Поруч із ним Олександр Ісаєв - чемпіон світу 2008. Цей титул білорус здобув торік у Лондоні. До успіху він ішов сім років, готувався в мінській школі воднолижного спорту.

Олександр Ісаєв, чемпіон світу з воднолижного спорту (2008):

- У нас три тренировки в день. По два заезда. Там на фигуры, слалом и на трамплин. И где-то четыре часа в день уходит чистых тренировок.

За плечима в 16-річного білоруса вже 4 перемоги на чемпіонатах Європи, а відтепер - і титул чемпіона України. Усі фігури Олександр виконав майже бездоганно. Завдяки отаким стрибкам та обертанням він випередив суперників на чотири тисячі балів. Далі спортсмени перейшли до слалому. У цій дисципліні потрібно обійти якомога більше буїв. Дівчата це роблять на швидкості 55 кілометрів на годину, хлопці - 58. 

Мотузка, за яку тримаються спортсмени, називається фалом. Її стартова довжина 18 метрів. Якщо спортсмен проходить усю відстань на максимальній швидкості і не падає, то фал скорочують рівно на один метр. Фактично, ним і вимірюється професійність лижника.

Що коротший фал, то важче втриматись на ногах. А коли спортсмен падає, його виступ завершується. У чоловіків переміг, не вгадаєте, той самий Олександр Ісаєв. Його перевага у слаломі, як і у фігурному ковзанні, теж була переконливою. Натомість у жінок місцеву публіку потішила Анастасія Котляренко. Киянка "оминула" найбільше буїв.

Анастасія Котляренко, чемпіонка України з воднолижного слалому (2009):

- Я, во всяком случае, на один буй улучшила свой результат. Хотелось конечно, я могла бы взять больше, но не получилось.

Переможці чемпіонату України - майже діти. Пояснення просте - у країнах колишнього Радянського Союзу воднолижний спорт розвивається фактично з нуля.

Марія Булгакова, генеральний секретар Федерації воднолижного спорту України:

- Сейчас спорт возрождается. Был период затишья. К сожалению, длительный. Это девяностые годы. Когда закончилось финансирование. Поколение одно выпало, откровенно говоря. А сейчас дети маленькие, хорошие перспективы очень. Детки стараются. И видно, что это им интересно.

Цікавиться водними лижами і молодь інших країн. Недарма ця дисципліна представлена на іграх з неолімпійських видів спорту.

Дмитро Євчин, Ігор Антонюк, К1.

Телепрограма