Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 липня 2009
Один день. Спорт

30 липня виповнюється 45 років Юргену Клінсману

21:03

30 липня виповнюється 45 років Юргену Клінсману. Колишній гравець та тренер збірної Німеччини був одним з небагатьох футболістів, якому довелося пограти в чотирьох найсильніших європейських чемпіонатах. Окрім Бундесліги, німецький форвард провів успішні сезони в італійському "Інтері", французькому "Монако" та англійському "Тоттенгемі". До речі, Клінсманн став першим іноземцем, якого визнали найкращим гравцем сезону в англійській Прем'єр-лізі.

1987 – 1998. Гравець збірної Німеччини

Те, що 16-річний Клінсман вміє забивати з будь-якої позиції, одразу помітили німецькі тренери. Цей футболіст на прізвисько "Золотий бомбардир" пройшов шлях від гравця юнацької до національної збірної. У дебютному для себе Чемпіонаті Європи 88-го року команда Клінсмана програла у півфіналі голландцям на чолі з Ван Бастеном та Гуллітом. Однак за вісім років Бундестім, капітаном якої був саме Клінсман, виграла континентальну першість. А найвищим досягненням форварда стало золото Чемпіонату світу. У фіналі німці перемогли команду Марадони - "Аргентину".

1981 – 1998. Клубна кар'єра футболіста

На Клінсмана, який тривалий час виступав у "Штутгарті", полювали майже всі європейські гранди. Він міг опинитися і в "Реалі", і в "Барселоні", і у "Мілані". Однак закордонна кар'єра цього футболіста розпочалася в італійському "Інтері", з яким німець виграв Кубок УЄФА. А в англійській Прем’єр-лізі в дебютному для себе сезоні, граючи за "Тоттенгем", він одразу став найкращим бомбардиром чемпіонату. Німець забив у ворота своїх суперників 21 гол. Перед закінченням кар’єри футболіста Клінсман разом з "Баварією" встиг ще виграти Бундеслігу та другий для себе Кубок УЄФА.

2004 – 2006. Головний тренер збірної Німеччини. 2008-2009. Головний тренер збірної Баварії

На відміну від успіхів на футбольному полі, тренерська кар’єра у Клінсмана складається поки що не дуже вдало. Дебютною для молодого фахівця стала посада головного тренера національної збірної Німеччини. Його завданням було виграти Чемпіонат світу 2006-го, що проходив на батьківщині. На думку футбольних чиновників, Клінсман провалив Мундіаль, посівши лише третє місце. А у рідній "Баварії", яку він очолив минулого року, тренер так і не зміг знайти спільну мову з футболістами. Тож керівництво клубу достроково розірвало контракт з Клінсманом.

Телепрограма