Головна Мапа сайту Контакти
RSS
31 липня 2009
Один день. Спорт

Світові рекорди, недосяжні для сучасних атлетів

21:02

15 років минуло відтоді, як в італійському містечку Сестрієре Сергій Бубка встановив свій останній світовий рекорд у стрибках із жердиною. До висоти 6 метрів 14 сантиметрів досі й близько ніхто не може підібратися. Середина дев'яностих взагалі відзначилася бумом нових найкращих досягнень у технічних дисциплінах легкої атлетики. Про неприступні для нинішніх атлетів результати - далі в "Одній історії".

1994. Італія. Останній рекорд Сергія Бубки - 6 м 14 см

До змагань у Сестрієре в послужному списку Сергія Бубки вже було шістнадцять світових рекордів на відкритих стадіонах. Перший поставлений ще 1984 року. Відтоді Бубка змагався сам із собою. З року в рік він покращував власні досягнення - останній рекорд встановив на цьому старті в Італії. Українець взяв висоту шість метрів чотирнадцять сантиметрів - порівняно з його ж дебютним рекордом десятирічної давнини, планка піднялася аж на двадцять дев'ять сантиметрів. Такий результат для тогочасних атлетів був захмарним, а для нинішніх - і поготів. Чемпіонати світу та Олімпіади тепер виграють, не дострибуючи навіть до шести метрів.

1995. Швеція. Джонатан Едвардс стрибнув на 18 м 29 см

Джонатан Едвардс був першим спортсменом, що подолав вісімнадцятиметровий поріг у потрійному стрибку. Своїм успіхам на доріжці він завдячував не видатним атлетичним даним, а блискучій техніці виконання стрибків. На ось цьому змаганні в Гетеборзі британець наче й не стрибав, а ширяв над доріжкою. Виявилося, що долетів до світового рекорду - 18 метрів 29 сантиметрів. Жоден атлет навіть не наближався до цього показника. Приміром, найкращий результат у нинішньому сезоні майже на метр не дотягує до успіху Едвардса.

1996. Німеччина. Ян Желєзни запустив списа на 98 м 48 см

Найкращий метальник списа всіх часів - Ян Желєзни - був унікальним атлетом. За свою кар'єру чех більш як півсотні разів запускав снаряд за 90-метрову позначку. Це на десяток більше, ніж спроби всіх списометальників разом узятих. 1996-го, на змаганнях у Єні, триразовий олімпійський чемпіон встановив рекорд, від якого досі паморочиться в голові у його колег. 98 метрів 48 сантиметрів - переслідувачі рекордсмена ніколи не могли підібратися до цього показника ближче ніж на п'ять метрів.

Телепрограма