Головна Мапа сайту Контакти
RSS
4 серпня 2009
Один день. Спорт

Одна історія. Терміни, які вживають в розіграшах НБА

21:02

Шістдесят років тому світ уперше почув про NBA. Саме тоді найпрестижніша ліга світу отримала свою теперішню назву. Розшифрувати абревіатуру може кожен - Національна баскетбольна асоціація. Складніше з термінами, які вживають в рамках її розіграшів. Про слем-данк, блокшот та базер-бітер - в "Одній історії" Андрія Чернишкова.

1950. Перша згадка про базер-бітер

Базер-бітер - це влучний кидок, зроблений за частки секунди до фінальної сирени. Виконати його дуже важко навіть найкращим гравцям НБА. Адже до базер-бітера вдаються лише у разі, якщо команда програє, або рахунок рівний. Зазвичай тренери доручають цей кидок лідерам. З такою холоднокровністю реалізувати спробу за лічені секунди можуть лише найкращі гравці штибу Кобі Браянта та Леброна Джеймса. Особливо цінними вважаються "базери", забиті в плей-оф чемпіонату. Перше таке влучання було зафіксоване 69-років тому. Останнім цьогоріч відзначився той-таки Леброн Джеймс.

1965. Народилося словосполучення "слем-данк"

Автором терміну "слем-данк" є американський коментатор Чік Херн. Так він охрестив вид кидка, коли баскетболіст буквально вбиває м'яч у сітку згори. Данк вважається чи не найефектнішим елементом гри. Існує з часів зародження НБА. Найкраще він дається гравцям на зріст під два метри. Особливим шиком вважається ось так вгатити м'яч з опором суперника. Найкращими данкерами наших часів є Двейн Вейд, Кобі Браянт та Вінс Картер. Вміння "зависати" над кошиком робить кидки у їх виконані шедевральними.

1973. Уперше вжито термін "блокшот"

Одним із найскладніших елементів захисту в баскетболі є блокшот. Основними блокуючими гравцями є баскетболісти передньої лінії - центрові та важкі форварди. Однак гравці інших позицій з хорошою координацією та потужним стрибком зазвичай стають найкращими в цьому показнику. Непоганим досягненням є в середньому три блок-шоти за гру. Рекорд - сімнадцять, однак поставлений він ще в п'ятдесятих роках минулого століття. Тоді це ще називалося "стафс". Таким от вдалим виконанням цього елемента легко можна деморалізувати лідера суперника. Найкращими блокерами нині є Кевін Гарнет, Андрій Кириленко та Двайт Ховард.

Телепрограма