Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 серпня 2009
Один день. Спорт

Одна історія. "Нежіночі" жіночі олімпійські дисципліни

21:09

25 років тому першою олімпійською чемпіонкою в марафонському бігу стала американка Джоан Бенуа. Тоді жіночий марафон дебютував на Олімпіадах. Майже на 90 років пізніше за чоловічий. Це далеко не єдиний такий приклад - деяким жіночим дисциплінам свого включення до олімпійської сім'ї доводиться чекати і довше. Детальніше про це дізнаєтеся з "Однієї історії" Андрія Чернишкова.

Атланта-1996. Уперше розіграно медалі в жіночому футболі

Футбол входив у програму всіх офіційних Олімпіад за винятком першої та ігор 1932 року. Втім, це стосується лише чоловічого виду. Жіночий футбол тривалий час не хотіли визнавати олімпійською дисципліною. Рівень майстерності національних команд довго викликав сумніви у представників МОКу. Лише 1996 року в Атланті було розіграно перший комплект нагород для представниць слабкої статі. На Олімпіадах жіночий футбол представлений дванадцятьма найкращими командами планети. Найтитулованіші - американки. У них три золота.

Сідней-2000. Жіноче водне поло стало олімпійським видом

Водне поло - одна з найстаріших олімпійських дисциплін. Починаючи з 1900 року, цей вид незмінно залишається в олімпійській програмі. Жінкам-ватерполісткам своєї черги довелося чекати рівно сто років. Не обійшлося без скандалу - лише під тиском спортивної громадськості та протестів кількох національних команд жіноче водне поло добилося місця під олімпійським сонцем. За медалі дозволили боротися вісьмом командам, що на чотири менше, ніж у чоловіків.

Лондон-2012. Жіночий бокс може дебютувати на Олімпіадах

Джентльменський вид спорту - бокс довго був закритий для прекрасної половини людства. На Олімпіадах чоловіки з'ясовують стосунки ще з 1904 року. Медалі розігруються в одинадцяти вагових категоріях. Дисципліна є одною з найпопулярніших і наймасовіших на будь-яких іграх. Жіночий бокс досі не визнаний олімпійським видом. Реальний шанс дебютувати з'явиться в Лондоні через три роки. Наразі саме боксерки є фаворитками на включення до програми Олімпіад. Рішення ухвалюватимуть у середині серпня.

- Жінка мало не з'явилася у перегонах "Формули-1". Мається на увазі Даніка Патрік, яка мала виступати за американську команду, але відмовилася. До речі, вона чудово поєднує приголомшливу кар'єру і сімейне щастя. Крім того, що вона красуня, Даніка - любляча дружина і вправний кулінар! І це з такою чоловічою професією!

- Чесно кажучи, від Даніки Патрік я не в захваті. На відміну від Інеси Тушканової! По-перше, вона українка. По-друге, вона так само, як і Даніка, вправно керує машиною - у Чемпіонаті України з ралі. А по-третє, вона ще й талановита мотогонщиця. Тому годі витріщатися на закордонних героїнь - підтримаймо вітчизняних!

Телепрограма