Головна Мапа сайту Контакти
RSS
11 серпня 2009
Один день. Спорт

Пройшло 30 років з дня загибелі узбецького "Пахтакору"

21:05

Рівно тридцять років виповнилося з дня трагічної загибелі "Пахтакора". Узбецька команда летіла до Білорусії на календарний матч чемпіонату з "Динамо", однак у небі над Україною трапилося лихо. Про найстрашнішу авіакатастрофу часів СРСР - в сюжеті Андрія Чернишкова.

Андрій Чернишков, журналіст:

- Ось на такому літаку ту-134 гравці "Пахтакора" добиралися до Мінська. Заходячи на борт вони ще не знали, що цей рейс стане для них останнім.

Трагедія сталася над селищем Курилівка Дніпропетровської області. Через помилку місцевих диспетчерів літак з сімнадцятьма гравцями узбецької команди та іншими пасажирами був підбитий іншим лайнером тієї ж модифікації. Дата 11:08:1979 на бортовому лічильнику стала чорною для усіх пасажирів обох рейсів.

Лідія Василенко, мешканка Куриловки:

- Коли він упав, получився чорний клуб дима, і ми хто в чому могли в машину і поїхали туди.

Олена Трофимова, мешканка Куриловки:

- Ми працювали тоді в огородній бригаді і прямо в бурянах находили людей.

На той момент Олег Базилевич очолював "Пахтакор" лише два місяці. Він також мав летіти фатальним рейсом, однак через хворобу сина залишився в Ташкенті. Це й врятувало йому життя.

Олег Базилевич, тренер "Пахтакора"(1979):

- Это просто колоссальная трагедия, колоссальная трагедия в жизни ушедших из жизни людей. Были молодые симпатичные ребята. Кстати очень неплохие футболисты. Я сними поработал где-то два месяца и убедился, что есть хорошая перспектива. И они кстати в это поверили. И вот так расстаться с мечтой мне - сделать хорошую команду. Им расстаться с жизнью. Это жестоко и несправедливо.

Нинішній наставник київського "Динамо" - Валерій Газаєв чудово пам'ятає той день. Тоді він мало не втратив товариша - голкіпера ташкентців Олександра Яновського. На щастя він теж не потрапив на рейс.

Валерій Газаєв, головний тренер "Динамо":

- Он звонит мне: "Валера, я остался жив, не переживай". Но я ничего не могу понять. Ну и потом он естественно рассказал про эту трагедию. Конечно, это было шоком. Ну и всегда, когда я попадаю в командировки, или езжу в Ташкент, я обязательно захожу на кладбище, кладу цветы.

Рятувати команду після трагедії взялися у федерації футболу СРСР. Вийшло безпрецедентне розпорядження - не зважаючи на зайняте місце в чемпіонаті, "Пахтакор" упродовж п'яти років не покидатиме вищого дивізіону. Втім, одразу по закінченні терміну ташкентці все ж вилетіли в нижчу лігу. Бойова та згуртована команда так і не змогла відновитися після трагічної втрати.

Андрій Чернишков, Євген Коденцов, Олексій Стеченко, Сергій Килимник, К1.

Телепрограма