Головна Мапа сайту Контакти
RSS
12 серпня 2009
Один день. Спорт

Як подовжити кар’єру професійних спортсменів

21:02

Шведська гірськолижниця Джессіка Ліндел-Вікарбі мало не завершила кар’єру у 25. У лютому вона серйозно пошкодила коліно і на півроку припинила виступи. Цей випадок привернув увагу Міжнародного олімпійського комітету до проблем медицини. Як подовжити кар’єру професійних спортсменів - знає Андрій Чернишков.

Кар’єра Джессіки Лінделл-Вікарбі повисла на волосині у лютому.

Шведська лижниця зайшла на віраж гірки у французькому Валь Дізер, не втрималась на ногах і полетіла шкереберть. Від жорсткого удару дівчину врятувала огорожа.

Джессіка Лінделл-Вікарбі, гірськолижниця:

- Це сталося під час тренування на Чемпіонаті світу у Франції. Моя лижа застрягла у снігу, я впала і за мить відчула біль у коліні. Усе виглядало страшніше, ніж було насправді. Хоча раніше такого зі мною ніколи не траплялось.

Вона пам’ятає це падіння до дрібниць. А головне - і нині відчуває його наслідки. Менше року залишилось до відкриття Зимової Олімпіади у Ванкувері. А участь Вікарбі на головних змаганнях чотириріччя - під питанням. Півроку Джессіка проходить курс реабілітації у Стокгольмському спортивному центрі. Цю медичну програму особисто фінансує Міжнародний олімпійський комітет.

Арне Люнгквіст, президент медичної комісії Міжнародного олімпійського комітету:

- Сьогодні спортсмени - професіонали. Вони професійно виконують свої обов’язки. Тому й потребують професійної медичної допомоги. Саме її ми й намагаємося запровадити.
 
Це означає - спортивна медицина крокуватиме в ногу із часом. У Комітеті сподіваються - новітні наукові відкриття застосовуватимуть на практиці. Дослідження у біомеханіці та фізіології прискорять темпи одужання спортсменів. От тільки щоб мрії стали реальністю, потрібні гроші. Якраз їх Міжнародному олімпійському комітету не вистачає.

Арне Люнгквіст, президент медичної комісії Міжнародного олімпійського комітету:

- Вважаю, це буде великий крок уперед, якщо ми отримаємо кошти для досліджень. Ми зможемо фінансувати кілька наукових проектів. Ймовірно, результати цих досліджень дозволять спортсменам якнайшвидше відновлюватись після травм.

Фінансові вливання - чи не єдина надія Джессіки Лінделл-Вікарбі поїхати на Олімпіаду до Ванкувера. ЇЇ кар’єра у спорті тільки-но почалась. Шведка виграла один етап з Кубка світу та встигла тричі піднятися на подіум. Понад усе вона бажає продовження свого гірськолижного життя.

Андрій Чернишков, К1.

Телепрограма