Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 вересня 2008
Один день. Україна

У Києві пройшов квест за романом Михайла Булгакова "Біла гвардія"

21:11

На кілька годин Київ перетворився на Місто із роману Михайла Булгакова "Біла гравдія". У межах Булгаковського фестивалю мистецтв пройшов квест місцями бойової слави братів Турбіних. Лише розв'язавши 13 завдань, можна було без пригод менш ніж за дві години дістатися до фінішу. Тим же, кому не вистачило кмітливості, довелося блукати столичними вулицями до світанку. Захоплених творчістю Булгакова і закоханих у Київ шукачів пригод бачила Тетяна Козирєва.

За можливість відчути себе героями «Білої гвардії» ентузіасти без вагань викладають по п'ятдесят гривень. Із сімдесяти учасників є такі, що роман до рук не брали, втім більшість усе ж озброєна до зубів. 

Антон, член команди «Хаябуса 2»:

- Там просто багато вулиць або придуманих Михайлом Афанасійовичем для роману, або старі назви, тому довелося проводити дослідження, як ці вулиці називаються тепер і де вони саме є.

На офіційному відкритті учасникам квесту вручають конверти із завданнями і пастками - загалом таких конвертів двадцять два.

Цей квест театралізований. Майже на кожній точці маршруту - герої «Білої Гвардії». Ось мерзнуть біля колишнього магазину «Паризький шик» Олексій Турбін і Мадам Анжу:

- Танцуем! На нас, правда, все обращают внимание, но это нормально, мы уже привыкли.

У кожному конверті - завдання знайти будинок чи вулицю, які згадуються у романі.

Обов'язкова умова - пересування пішки або ж громадським транспортом. Спершу організатори хотіли зробити екскурсію по роману, втім на неї ніхто не пішов.

Раїса Федоровська, організатор квесту:

- Коли ми вирішили зробити екскурсію за романом «Біла гвардія», то на неї ніхто не прийшов. Потім коли ми питали, чому людям не цікаво, то нам відповіли, що екскурсія не цікава, а от квест цікавий. Тоді ми вирішили взяти від квесту адреналін, загадки, а від екскурсії - пізнавальність.

Тільки на один вечір і тільки для учасників квесту відкрили Київський льодовик у музеї медицини. Тут учасників знову ж таки зустрічають актори.

Друга частина цього завдання - на презентації нового видання «Білої Гвардії». Упорядник Лада Лузіна одночасно відповідає на запитання і продає книги учасникам квесту.

Лада Лузіна, письменниця:

- В книге они должны найти букву, по которой они идут на дальнейшее задание. Причем самое интересное, что букву не знаю даже я - наша Рая нам ее не доверила, потому что когда я вижу кого-то сильно переживающего, я могу растаять и подсказать.

А ось і кінцева точка маршруту - Андріїївський узвіз, 13. Саме за цією адресою мешкають головні герої роману «Біла Гвардія» - родина Турбіних. Жив у цьому будинку і сам Михайло Булгаков - нині тут музей письменника, а вже за декілька кроків цілком реальний пам'ятник містифікатору.

Першою на фініш менш ніж за дві години прибігла команда «Тринадцять».

Раїса Федоровська, організатор квесту:

- Ребята, вы где-то ошиблись! 13 заданий.

Другими прибігли бувалі квестовики - «Три поросьонка», фортуна на їхньому боці. 

Подарунки - книги «Біла Гвардія» і запрошення на усі події Булгаківського фестивалю мистецтв - зрештою, отримали три перші команди.

Тетяна Козирєва, Максим Бєліч, К1.

Телепрограма