Головна Мапа сайту Контакти
RSS
1 жовтня 2008
Один день. Україна

Сомалійська влада дозволила росіянам атакувати піратів, що захопили судно "Фаїна"

21:01

Сомалійська влада дозволила росіянам атакувати піратів. У район захоплення українського корабля "Фаїна" прямує сторожовий есмінець "Неустрашимий". На борту - морська піхота, антидиверсійна група і навіть гелікоптер. Втім, поки що невідомо, чи буде реалізований силовий сценарій.

І вперше з часу захоплення "Фаїни" - а відтоді минуло вже вісім днів - вдалося отримати відео судна. Ці кадри зняли з американського військового корабля, який стежить за діями піратів. Усього ж патрулювання акваторії здійснюють кілька кораблів ВМФ США - точна їхня кількість наразі невідома. Вони слідкують, щоб військові не перевезли на берег техніку з "Фаїни". Американські та кенійські експерти також ведуть переговори з піратами, у телефонному режимі. Поки що вимоги сомалійських розбійників незмінні - 20 мільйонів доларів викупу.

У складі екіпажу суховантажа "Фаїна" - 17 українців, двоє росіян і латвієць.

На восьмий день захоплення судна у родичів полонених українців уривається терпець. Вони приїхали з Одеси до Києва, аби змусити владу якнайшвидше визволити моряків. Виходять із вагона з твердим наміром штурмувати Секретаріат і Міністерство транспорту. Запевняють - зі столиці не поїдуть, допоки їхні рідні не повернуться додому. Водночас вони категорично проти силового захоплення. 

Світлана Мгеладзе, мати стюарта з полоненого судна "Фаїна":

- Пожалуйста, никакого силового захвата, потому что там находятся самые нашие близкие, без котрых нам жизнь уже не нужна будет.

Олена Присуха, дружина другого помічника капітана з полоненого судна "Фаїна":

- Это понятно всем, что они хотят денег. Это бизнес. Пока они сказали, что члены экипажа для них священны, потому что каждый стоит дорого.

Телепрограма