Головна Мапа сайту Контакти
RSS
1 жовтня 2008
Один день. Україна

Українці опановують новий транспортний засіб

21:11

Електромобілям - дорога і в Україні. Поки бензин не поспішає падати у ціні, українські ентузіасти освоюють транспорт, який працює від розетки до розетки. Cігвей може їздити без підзарядки 40 кілометрів поспіль і розвиває максимальну швидкість до 20-ти кілометрів на годину. Цей вид транспорту винайшли лише шість років тому в США, а його вже осідлав навіть президент Джордж Буш. Диво-пристрій приборкувала Тетяна Козирєва. 

Тетяна Козирєва, журналіст:

- У цього електричного скутера немає ані гальм, ані педалі газу. Щоб рушити з місця, треба просто нахилитися вперед і відхилитися, щоб загальмувати.

Що це таке? Як воно працює? І скільки коштує? Ці три запитання перехожих лунають щоразу, як тільки він виїжджає покататися на сігвеї на вулицю.

Роман Кузьміч, приборкувач сігвея:

- Сигвей работает по принципу гироскопа - это раскрученные, как юла, такие вот маленькие устройства, которые имеют электронные датчики. Обработка компьютером ждет сигнала - и на двигатель подается нагрузка в разные стороны для того, чтобы он всегда держал равновесие. А Буш? Да он, наверное, просто не словил равновесие. Да он и не упал по сути - это, наверное, такая тонкая пиар-акция.

Зі слів Романа, впасти з сігвея неможливо ще й тому, що майже усі  системи у нього дублюються.

Роман Кузьміч, приборкувач сігвея:

- Это вот руль, который вправо-влево делает повороты, это сама платформа, в которой находятся компьютеры и гироскопы, двигатели очень компактные, прикреплены к платформе, и на них колеса. Батареи - вот одна и вторая.

Ключ у цього електричного скутера дистанційний. Вмикає, вимикає, показує пробіг, швидкість, заряд акумулятора. Є у нього навіть функція проти крадіжки.

Роман Кузьміч, приборкувач сігвея:

- Вот нажимаем на замочек, и он перехордит в режим. Он стоит в таком положении, но если его кто-то дернет, он начинает вот так кричать и никуда не едет, колеса блокируются. Если кто-то его кинет в багажник и увезет, все равно его без этого ключа никто не включит, потому что ключ имеет большую степень защиты - его может изготовить дилер или завод-изготовитель.

Цьому позашляховику не страшні ні пісок, ні трава. Саме за невибагливість, мобільність та невеликі розміри він користується шаленою популярністю за кордоном у патрульних, листонош та гравців у гольф.  

Роман Кузьміч, приборкувач сігвея:

- Можно даже … показывать фокусы. Ездить без рук не рекомендую никому, конечно. По правилам, должны быть наколенники, шлем, вся амуниция. Также есть огромное количество аксессуаров: это фонарики разнообразные, сюда и сюда крепятся сумки, сирены, даже если это вариант для полицейских.

Зрозумівши перспективність цього винаходу в умовах постійних заторів на дорогах і дорогого бензину, Роман два роки тому взявся сігвей продавати. Задоволення це не з дешевих - коштує як середнього класу авто - 12 тисяч доларів.

Роман Кузьміч, приборкувач сігвея:

- Когда человек становится на сигвей - сразу: "Что это такое, Боже!!!" Масса  позитивных эмоций, поєтому сигвей пользуется популярностью как подарок. Когда у человека все есть, и ему не знают, что подарить - часы, автомобили - ну все он видел, а сигвей - это оригинально и как-то по-новому.

Беруть їх і на прокат - найчастіше із рекламною метою. Людину з листівками, зазвичай, оминають, а до приборкувача сігвея самі сходяться.  

Тетяна Козирєва, Сергій Килимник, К1.

Телепрограма