Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 жовтня 2008
Один день. Україна

Ужгород перетворився на мекку для шопінг-туристів з Євросоюзу

21:04

Світова фінансова криза тільки погіршила становище у країнах і без того нестабільних. Тепер уже з Шенгенської зони до України потягнулися каравани охочих натягати дешевої рибки. Адже після вступу до ЄС країн-новачків ціни на внутрішньому ринку підняли. Але громадян європейськими "зарплатами" так і не потішили.

Найбільшою популярністю в гостей України користуються харчі, цигарки й горілка. Один із найпопулярніших осередків торгівлі - Ужгород. Туди прямують перекупники із сусідніх Словаччини та Угорщини. Наша кореспондентка Тетяна Штан дізнавалася, як живеться громадянам цих країн після вступу до ЄС.

Тетяна Штан, журналіст:

- Ужгород перетворився на туристичну мекку для мешканців Євросоюзу. Щодня сюди приїжджають близько десяти ось таких автобусів. Цей із Словаччини. На все про все у шопінг-туристів 4 години.

Пенсіонерки Анна та Марія до Ужгорода приїхали з міста Пряшіва, що у Словаччині - це за 170 кілометрів від кордону з Україною. Продукти купують без розбору, українські гривні переводять у словацькі крони, що дешевше - беруть.

Пакунки з продуктами підносять до автобуса. За кілька годин в цьому багажнику вже не залишиться порожнього місця. Разом з Анною та Марією в Ужгород зробити тижневі закупки харчів приїхало півсотні їхніх співвітчизників.

Марія, шопінг-туристка зі Словаччини:

- У нас ні до чого не можна докупитися. Тепер, після вступу до Євросоюзу, ціни просто скажені.

Легкий перекус перед новим забігом на ринок. Будетброди з ковбасою Марія взяла з дому - там хоч ковбаса і дорожча, проте з м'ясом. За перший раз її подруга Анна встигла купити не багато.

Цигарки та горілка - основні товари, які цікавлять іноземців, за кордоном вони більш як втричі дорожчі. Не меншою популярністю користуються цукерки, на ужгородському ринку вісім з десяти покупців солодощів - іноземці.

Вікторія, продавець:

- Українські цукерки люблять будь-які - дорогі, дешеві.

За українськими цукерками угорець Арпа приїжджає щотижня. За раз на ринку залишає близько тисячі гривень.

Арпа, шопінг- турист з Угорщини:

- Здесь меньше стоит, такое туристы могут покупать. У нас в два раза больше стоит.

За прилавком з крупами шопінг-туристів вже не виглядають. Ціна українських зернових з літа різко зросла, словацькі тепер дешевші. Беруть лише цукор - але мішками.

Микола, продавець:

- Вони переважно приїжджають в суботу, в неділю не ходять. У вівторок більше словаків, аніж наших людей.

На речовий ринок словаки йдуть найперше за дешевим китайським одягом. Спортивне взуття беруть одразу всій родині.

Валерій, продавець:

- Вот такие модели - 120, 100, 150 гривен. Они ведь там бедно живут в ЕС, не от хорошей же жизни сюда едут.

За кілька годин багажник автобуса забитий вщент: прдуктову та речову гору увінчує дитячий велосипед - він сьогодні остання покупка. Автобус з шопінг-туристами вирушає додому, за тиждень вони знову повернуться.

Тетяна Штан, дмитро Паденко, К1.

Телепрограма