Головна Мапа сайту Контакти
RSS
4 жовтня 2008
Один день. Україна

Світ за очі. Закарпатське гніздо графа Дракули

21:04

Українська резиденція графа Дракули. Хустський замок у Закарпатті на кілька років став притулком для румунського вельможі. Кам’яна вежа дісталася Дракулі у спадок від батька Влада Драга, який жив у Хусті на початку 14 століття.

До речі, "драг" з румунської перекладається як чорт. К1 продовжує серіал „Світ за очі", сьогодні ми розкажемо про закарпатське гніздо графа Дракули. Українські факти з життя всесвітньо відомого упиря знає Тетяна Штан.

На місці 160 метрової вершини у 11-му столітті був лише маленький пагорб. Для замку Дракули у Хусті спеціально насипали гору. Сотні тисяч місцевих мешканців полягло на будівництві.

Михайло Орос, екскурсовод:

- За легендами, тут є багато кісток померлих. Не хотіли витрачати часу і ховати. Вони помирали, їх тут же засипали, і будівництво тривало далі.

До підніжжя замку нас веде місцевий екскурсовод Михайло Орос. Ця дорога - єдине сполучення замку з навколишніми селами. Вельможі, які проживали разом з графом у замку, не могли без дозволу Дракули ані вийти з мурів, ані увійти. Харчі на вершину доставляли раз на місяць. А ось сам граф міг вільно пересувалися.

Михайло Орос, екскурсовод:

- За легендою десь тут знаходився колодязь, який вів у село Широке Іршавського району. Приблизно 15 км від цього місця.

Люди переказують, що саме у селі Широкому Дракула тамував криваву спрагу. Тож сьогодні на місці підземного входу встановили хрест. Від колишньої неприступної фортеці лишилися самі руїни. Камінна споруда і досі стояла б, якби не блискавка.

Михайло Орос, екскурсовод:

- До розчину, на якому робилася кладка, добавлялися білки з яєць. Люди роками не знали смаку яєць, вони пухли з голоду, але все віддавали на будівництво. У 1766 році була страшенна гроза, і блискавка вдарила у порохівницю, де зберігався порох, і від страшенного вибуху підірвало основні будівельні мури.

Зараз важко встановити, де саме були покої графа Дракули, Михайло допускає, що десь у центральній частині замку, може, саме на цьому місці. У Хусті Дракула прожив два роки.

Михайло Орос, екскурсовод:

- Приблизно останні 2 роки він прожив тут, можливо навіть десь тут знаходиться могила самого Дракули, бо на даний момент її не знайдено.

По смерті Дракули у замку ніхто не мешкав. Тут стояв військовий гарнізон, аж доки у 18 столітті вежу не зруйнувала блискавка.

За триста метрів від підніжжя замку знаходиться старе кладовище. Тут ховали вельмож, які проживали у вежі. Місцеві роказують, що й зараз тут можна знайти могили прямих нащадків графа Дракули. На могилах 18 століття час стер усі написи, камінь суцільно поріс мохом, а імена на залізі з'їла іржа. Залишається лише здогадуватися, кому могли встановити ось такий хрест.

Існує легенда, що десь під стінами замку є тайник. За скарбом вже почали полювати місцеві мешканці, чи не під усіма мурами можна зустріти ось такі ями, які залишилися після чорних археологів.

Михайло Орос, екскурсовод:

- У тайнику там дорогоцінні метали і дорога колекція, яка на той час була у замку графа. Там був посуд, якому немає аналогів у світі, на чорному ринку він би коштував великих грошей, тому тут шукають, копають, риють.

Через постійні підкопи стіни замку поступово руйнуються. Вже за кілька десятиліть від української резиденції графа Дракули може нічого не залишитися.

Із Закарпаття Тетяна Штан, Дмитро Поденко К1.

Телепрограма