Головна Мапа сайту Контакти
RSS
18 листопада 2008
Один день. Україна

В Україні загострюється дефіцит на закордонні ліки

21:14

Дефіцит на імпорт. Лікарські препарати, привезені з-за кордону - знайти практично неможливо. Аптекарі в усьому звинувачують дистриб’юторів, ті ж своєю чергою - уряд. Відсутність прибутків і жорстка конкуренція змушує столичні аптеки відмовлятися від дисконтних програм або ж узагалі закриватись. Чи надовго з аптечних полиць зникли ліки - знає Тетяна Козирєва.

Іван Федорович шукає ліки від діабету. Зазвичай знаходив їх тут, утім, цього разу отримав відмову.

Іван Кисельов, відвідувач аптеки:

- Жена принимает постоянно, а у нее кончаються - вот я его и разыскиваю. Три адреса дали - сейчас вот ,буду ездить. Вот - Минская Университет и Вокзальная. Это специализированые аптеки? Да. Это, так сказать, гомо.

Аптекарі стенають плечима. З прилавків зникають імпортні ліки. І не лише гомеомеопатичні, у дефіциті й препарати для профілактики та лікування серцево-судинних і навіть онкологічних захворювань.

Дістати імпортні ліки у вистриб’юторів практично неможливо, а клієнт, як правило, не погоджується на український замінник.

Світлана Матвійчук, завідувачка аптеки:

- Трагічна ситуація ще й тим, що більшість препаратів українського походження виготовлені з імпортної речовини. Субстанція у великих кількостях ввозиться, а таблетка чи ін’єкція фасуються на наших заводах.

На складах у імпортерів ліків удосталь. Попереду передноворічний сезон - вже з грудня аптеки запасатимуться товаром. Поставок із-за кордону в зимові місяці зазвичай немає, тож дистриб’ютори заповнюють склади вже зараз. На запитання: чому ж в аптеках дефіцит імпортних ліків? Відповідають однозначно - препарати не можуть пройти контроль якості лікарських засобів. Державну інспекцію, що займається цим питанням, ліквідували постановою Кабінету Міністрів від 10 вересня. Вже за два місяці, тобто з 10 листопада, контроль якості лікарських засобів мав би виконувати Державний комітет при Міністерстві охорони здоров’я.

Євген Ніконушин, директор з розвитку дистриб'юторської компанії:

- Перед дистрибьютором стал вопрос, куда нам передавать образцы, и кто нам даст разрешение на реализацию лекарственных средств в Украине? Таким образом, на склады поступает продукция, а получить разрешение не у кого. Может получится ситуация, что через 2-3 недели возникнет достаточно серьезный дефецит импортной продукции.

Коментувати ситуацію на камеру відмовились як представники ліквідованої державної інспекції, так і новоутвореного комітету. У приватному ж телефонному дзвінку останні запевняли, що дефіцит імпортних препаратів створений штучно. 

Нагадаємо, що націнки на лікарські засоби, відповідно до урядової постанови, не мають перевищувати п’ятнадцяти відсотків на препарати першої необхідності - як їх ще називають аптекарі - «набір бабусі», і тридцяти - на інші види фармакологічної продукції.

Тетяна Козирєва, журналіст:

- Аптеки, які не можуть взяти кількістю проданих товарів і запас, у яких уже вичерпався, закривають.

Тетяна Козирєва, Юрій Романюк, К1.

Телепрограма