Головна Мапа сайту Контакти
RSS
18 листопада 2008
Один день. Україна

Віктор Ющенко презентував Книгу пам'яті жертв Голодомору

21:12

Президента цікавить - чи визнає світ український голод 30-х років - геноцидом. Сьогодні глава держави взяв участь у презентації першого тому Національної книги пам’яті жертв Голодомору. Десять тисяч людей працювали над нею близько двох років. Свій внесок зробили навіть школярі та студенти. Дослідження істориків, свідчення очевидців та архівні матеріали вміщені у 19-ти томах. Та більшу частину видання займає список загиблих від голоду. Ці імена опубліковані вперше за 75 років.

Презентацією Книги пам’яті - розпочався поминальний тиждень з нагоди 75-тих роковин Голодомору. В суботу відзначити сумну дату до України приїдуть семеро президентів. Відмовився лише Дмитро Медвєдєв. Росія категорично не визнає Великий голод - геноцидом. Адже якщо ООН підтвердить, що голод 30-х - це геноцид, Росії доведеться виплачувати компенсацію. Саме позиція Москви гальмує розгляд цього питання на Генасамблеї ООН. Хоча Київ запевняє - претензій до сусіда не має.

Віктор Ющенко, президент України:

- Яким повинен бути масштаб трагедії, щоб через 75 років, за два роки роботи можна знайти 1.100.000 імен. Мурашки ідуть по шкірі! Ми українці, ми не можемо назвати трагедію 32-33 року інакше, як геноцид проти українського народу.

Телепрограма