Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 листопада 2008
Один день. Україна

Кіоски швидкого харчування зникнуть с київських вулиць

21:16

Відтепер любителям перекусити на ходу доведеться розпрощатися з цією звичкою. Шаурма, хот-доги та інші кулінарні вироби зникнуть з київських вулиць. Продавати їх заборонив міський голова. Мовляв, у точках продажу фаст-фуду панує антисанітарія.

На думку влади, заклади швидкого харчування краще розмістити при кафе та їдальнях. Торгівці обурені, що у порушники зарахували навіть тих, хто має всі необхідні документи. Від часу ухвалення цього резонансного рішення минув тиждень. Однак шаурми на вулицях столиці не поменшало. Та Київрада від своїх планів не відмовляється.

Тепер шаурма, кури-гриль та інший фаст-фуд, що продається на вулиці, поза законом. Торговці - проти. Іраклій вважає себе гуру шаурми. Якість своєї продукції - гарантує.

Іраклій, торговець шаурмою:

- Я сам своими руками все делаю. Соус, все, все, все своими руками делаю.

Іраклію й досі не віриться, що його справу зачинять. Назавжди. Постійні клієнти вважають, що це буде злочином.

Тетяна, мешканка Києва:

- Смотря кого закрывать. Но эту точку закрывать - грех от Бога.

Однак, розпорядження мерії стосується кожного. У ньому чітко прописано: заборонений продаж усіх кулінарних виробів на вулицях міста, в підземних переходах та біля станцій метро.

Цей документ - бальзам на душу головному санітарному лікарю Києва Ірині Козловій. Вона не приховує, що саме її служба наполягала на цьому розпорядженні.

Ірина Козлова, головний державний санітарний лікар м.Києва:

- Она вне закона и она подлежит ликвидации.

У санепідемстанції аргументують: чимало торгівців не мають медичних книжок, тож вони - потенційні носії небезпечних хвороб. До того ж продукти далеко не завжди збегіраються у відповідних умовах. Та головне - антисанітарія.  

Ірина Козлова, головний державний санітарний лікар м. Києва:

- Как правило, эти все киоски не подключены к водопроводу и канализации. А следовательно, условий для соблюдения гигиенического режима, как самими продавцями, так и мытья оборудования, совершенно отсутсвуют.

Гарячі біляші на київському вокзалі розмітають жваво. Клієнтів анітрохи не бентежить, що у продавчині немає санітарної книжки. 

Однак є й ті, у кого в порядку і медична книжка, й інші документи. Вони тепер теж порушники.

Роман Бочкала, журналіст:

- Шаурма стає делікатесом. Влада міста обіцяє, що дуже скоро придбати цю східну страву можна буде або в кафе, або в ресторані. До речі, знайти заклад, де готують шаурму, було доволі складно.

Юрій Черноус, шеф-кухар ресторану "Амулет":

- Ми будем готовить шаурму из армянского лаваша и еврейского - из пихты.

У цьому ресторані подають два види шаурми - класичну з куркою та для гурманів - з баранини. Продукти - свіжі, зберігаються в холодильнику. Кожна порція готується окремо. Але у таких закладах шаурма коштує від тридцяти до ста гривень за порцію.

Зараз міська адміністрація готує "чорні" списки. Зносити кіоски почнуть за кілька тижнів. 

Роман Бочкала, Євген Сакун, Василь Меновщиков, К1.

Телепрограма