Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 листопада 2008
Один день. Україна

Харківський реставратор власноруч створив нову модель авто

21:12

Харківський реставратор власноруч створив нову модель. "Опель-Адмірал" він перевтілив у лімузин радянської епохи. Двигун "винахідник" позичив у ЗіМа, радіатор - в БТР, а фари - у Москвича. Авто завдовжки п’ять з половиною метрів.

Алла Щоличева, журналіст:

- На цьому знімку Опель-Адмірал. І ось це теж опель - Адмірал. Між ними як мінімум тисяча відмінностей. А єдине, що їх об’єднує - це основа. Рідна рама 1938 року.

Такою вона була, а такою стала. Ця машина - єдиний лімузин, зібраний вручну в Радянському Союзі. Коли він брався до роботи, всі крутили пальцем коло скроні. Мати плакала, а батько лаявся. Олександр Фокін - механік за фахом - вирішив створити найсучаснішу ексклюзивну машину. Вона наче пазл - складена майже з усіх радянських автомобілів.

Робота вирувала три роки. У цьому альбомі - всі етапи народження нового "Адмірала". Ось чорновий варіант і перші нариси. А це трудові будні реставратора. Збирати комплектуючі для нової машини було найважче, пригадує Олександр Фокін. За радянського дефіциту таке диво допомагали зробити друзі.

Олександр Фокін, реставратор:

- Это с тройки "Жигули" - пластмасса хромированная. Я ждал, чтоб мне с Тольятти привезли, полтора года ждал. Баранку ГАЗ-24 тоже больше года ждал.

Це тепер у нього цілий склад інструментів, а коли пан Олександр лише починав конструювати машину, у "Госптоварах" не було майже нічого.

Олександр Фокін, реставратор:

- Вот это весь инструмент. Вот что видите, вплоть до молотков - это все инструмент самодельный.

П'ятнадцять років він їздив на роботу, як велике цабе. Таких машин не було навіть у начальників. Зараз у багажнику мотлох та інструменти. А замолоду Олександр Фокін і людей возив. Ключ запалювання не виймає вже кілька років, хоча машина практично весь час стоїть у гаражі. За кермо "Адмірала" пан Олександр сідає хіба що у святкові дні або ж - Їдучи на виставки. Проте авто - в чудовому технічному стані.

До наступної зими Олександр Фокін мріє пофарбувати свій Опель-Адмірал. Бо не робив цього з моменту створення - майже тридцять п'ять років.

З Харкова Алла Щоличева, Владлен Ноль, К1.

Телепрограма