Головна Мапа сайту Контакти
RSS
21 листопада 2008
Один день. Україна

Доллар продовжує набирати ціну

21:18

Долар не зупиняється і продовжує набирати ціну. Нацбанк, який учора відмовився продавати американську валюту, сьогодні знову підвищив її офіційний курс. З понеділка долар коштуватиме 6 гривень 17 копійок.

Та навіть за такою ціною купити зелений проблематично. В обмінниках він - на вагу золота, а комерційні банки притримують американську валюту до кращих часів. Столичні фінустанови готівковий долар продають тільки "своїм" клієнтам, та й їм - із чималою надбавкою. Сьогодні деякі з них брали за операцію - 15 відсотків від її суми. Скільки переплачують українці через так звану комісію за розрахунки, - у сюжеті Веніаміна Трубачова.

Веніамін Трубачов, журналіст:

- Відтепер за купівлю долара доведеться платити більше офіційного курсу. Українські банки почали вводити додаткову комісію за продаж іноземної готівкової валюти

Ми сьогодні півдня витратили на те, аби зібрати інформацію про розмір комісії на обмін валют. Банки неохоче розголошують інформацію, а сам відсоток постійно змінюється.

Десять найбільших банків країни стягують близько п'яти відсотків від загальної суми операції. Деякі фінустанови перестали продавати долар - у їхніх службах інформаційної підтримки кажуть, що "зелених" немає взагалі. І коментують ситуацію, що складається на ринку, дуже неохоче. Натомість банки, які ще не запровадили комісійних - активно розглядають таку можливість.

Тарас Задорожний, директор департаменту грошового обігу та валютних операцій "Ощадбанку"

- Причины достаточно объективны, нормальная реакция комерческих банков на те ограничения в 1,5 процента,  которые ввел НБУ, за этим последовали комисионные.

Введення комісійних банкіри пояснюють збитковістю операцій купівлі-продажу валюти. Бо Нацбанк створив такі умови, запровадивши обмеження на продаж іноземної готівки за курсом не вище офіційного на півтора відсотка (1,5%).

Сергій Круглик, директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ:

- Це є внутрішні справи кожного банку, скільки встановлювати комісію за те, що вони провели такі операції. це не регламентується національним банком, це не регламентується ніяким законодавством.

Тому банки змушені хоч і законно, але обходити маржу, встановлену НБУ. В результаті неконтрольований курс валют рикошетом б"є по гаманцю простого українця.

Олександр Жолудь, економіст "Міжнародного центру перспективних досліджень":

- Банки беруть те, що вони брали і раніше до цих постанов, але якщо раніше це все включалось у самий курс, який нам показували. Тепер вони не можуть показувати справжній курс, вони показують дещо нижчий ніж вони насправді беруть.

Щоб утриматися на плаву, банки стягують з населення додаткову плату. А це змушує людей іти на "чорний ринок валюти", до так званих "мінял". Ось у спекулянтів і долари є, і жодних комісійних немає, але шанси бути ошуканим тут вищі ніж будь-де.

Веніамін Трубачов, Олексій Стеченко, К1.

Телепрограма