Головна Мапа сайту Контакти
RSS
1 грудня 2008
Один день. Україна

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

22:08

У перший день зими по всій Земній кулі згадують про СНІД. 1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби з синдромом набутого імунодефіциту людини. В Україні кількість ВІЛ-позитивних неухильно зростає - за сім місяців цього року зафіксовано більше інфікованих, аніж за весь 2003-й. За неофіційними даними, з таким діагнозом у нашій країні - майже півмільйона людей. Як живеться українцям з позитивним статусом, Тетяна Козирєва перевірила на собі.

Аби дізнатись, як приймають ВІЛ-позитивних у стоматологічних кабінетах та салонах краси, ми проведемо експеримент. Я візьму із собою приховану камеру і представлюсь ВІЛ-позитивною у декількох спеціалізованих закладах, обраних навмання.

В усіх стоматологіях, які ми відвідали, нам показали на двері.

Не надто панькалися із підставною ВІЛ-позитивною клієнткою і по телефону. Надавати невідкладну допомогу відмовляються. Питаю: "А хіба інструменти не дезінфікуєте?" Відповідь ствердна, утім видалити зуб все ж не погоджуються.

Залишається здогадуватись, чому відмовляють - чи то не впевнені у власній компетентності, чи сумніваються у стерильності і дезінфекції?  А якщо ВІЛ-позитивний не здогадується про свій статус або якщо хтось не зізнається, бо заздалегідь знає, що йому відмовлять?

Зробити пірсинг ВІЛ-позитивному - небагато мороки. У більш-менш пристойних салонах усе одноразове. Якщо за цим простежити, то залишити вірус у таких закладах майже неможливо.

Майстер згоден - про ВІЛ більше ні слова, обговорюємо ціну і фасон прикраси.

Інструменти для манікюру далеко не одноразового використання. Позитивним тут відмовляють, навіть попри наявні спеціальні розчини для стерилізації. У цьому салоні мені не відмовили - майстер вірить у силу чудодійного засобу. Втім береться за справу тремтячими руками без рукавичок.

Майстер манікюру:

- Ничего страшного - все мы люди. Есть такая жидкость - сжирает все.

Виявляється, про свій ВІЛ-позитивний статус тут ще ніхто не заявляв.

Майстер манікюру:

- Это такая зараза, что ее может каждый человек подцепить, потому так просто отказывать и оттолкнуть человека у меня не поворачивается язык.

Питаю: А якщо пораните палець?

Майстер манікюру:

- Вон залью вам целую бутылку лекарств из 36-ти трав - и все.

За кілька хвилин все ж починає текти кров - реакція неоднозначна.

Страх і байдужість суспільства лише сприяють поширенню хвороби. Більшість інфікованих тримають свій статус у таємниці. А от відмова надати медичну допомогу - це фактично порушення клятви Гіппократа. Чи мають лікарі на це право - ми запитали у завідувачки відділення СНІДу Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського - Світлани Антоняк.

Світлана Антоняк, заввідділення СНІДу Інституту епідеміології та інфекційних хвороб:

- Конечно, врачи не имеют права отказать пациенту в медицинской помощи. Я не совсем понимаю, почему в некоторых стоматологических учреждениях отказывают в оказании помощи ВИЧ-инфицированному?! Либо люди не осведомлены, что такое ВИЧ-инфекция, либо люди знают, что они нарушают санитарно-гигиенические правила, и в таком случае я бы не посоветовала посещать другим гражданам такие стоматологические клиники.

Телепрограма