Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 грудня 2008
Один день. Україна

Українські ВІЛ-позитивні відтепер на державному забезпеченні

22:08

2 грудня ми показали вам, як приймають ВІЛ-інфікованих людей у медичних кабінетах і салонах краси. Навіть там, де заразитися майже неможливо, "позитивним" вказують на двері. Чи переросте соціальна байдужість у байдужість державну - з'ясовували сьогодні.

У грудні цього року масштабний проект неурядової організації Глобальний фонд із бюджетом у майже сто мільйонів доларів США завершився. Українські ВІЛ-позитивні відтепер повністю на державному забезпеченні. Чи готова безбюджетна Україна 2009-го року взяти на свої плечі цю ношу?

Перше відділення СНІДу для надання клінічної допомоги відкрили у цій будівлі 19 років тому.

Тоді тут лікувалося лише чотири пацієнти, нині - більше 4 тисяч ВІЛ-позитивних.

Говорити на камеру погодився лише Максим. Він живе з ВІЛ уже 13 років - п'ять із них безкоштовно проходить у цих стінах антиретровірусну терапію - АРТ.

Максим, ВІЛ-позитивний:

- Еще 6 лет назад люди умирали потому, что не было лечения. Я принимаю терапию уже 5 лет и чувствую себя здорово.

Десять тисяч українців нині проходять АРТ, більше половини з них - коштом Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

Світлана Антоняк, завідуюча відділенням СНІДу Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського:

- Большая будет проблема и испытание для нас, когда мы 100% перейдем на государственное финансирование. Если ты не рассчитаешь средства на антиретровирусные препараты, если несвоевременно произойдет процесс закупки, поставки, то понимаете - все предыдущие годы не могу сказать, что уж совсем напрасны усилия, но во всяком случаи затраты всех предыдущих лет нивелируются, если терапия срывается через недостаток лекарств или неадекватного планирования.

Від грудня Глобальний фонд передає налагоджену систему забезпечення допомоги 70-ти відсоткам ВІЛ-позитивних українців МОЗу.

Василь Князевич, міністр охорони здоров'я України:

- Це над-виклик. 1,63 відсотка, які нам дають - це дуже складна ситуація, пограничний стан.

На це, кажуть у міністерстві, у досі не прийнятий держбюджет заклали програму на мільярди гривень.

Дмитро Шерембей, представник "Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ":

- Выделяют на 50% меньше, чем рекомендовали международные эксперты. На сегодня на 5 лет - 3,5 миллиарда грн, но в связи с инфляцией - это получится 2 миллиарда. И опять мы будем бегать за эпидемией, никаким образом на нее не влияя.

Утім, навіть не брак коштів непокоїть українські організації, які розпоряджалися фінансуванням Глобального фонду. Представники "Міжнародного альянсу з ВІЛ-СНІД" і "Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ", нарікають на тендерну систему. Три роки тому препарати купували у тридцять, а то й сімдесят разів дорожче, ніж вони коштують насправді.

Дмитро Шерембей, представник "Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ":

- Вся тендерная система Украины имеет подвальный характер - туда не может зайти журналист, туда не может зайти наблюдатель, это абсолютно закрытый процесс - одни и те же люди рассматривают заявку, принимают решение и распоряжаются деньгами. Через одну тендерную сиситему МОЗа проходит 0,5 миллиарда в год.

Більше того, Україна і досі примудряється заробляти на допомозі самій собі, яку надають міжнародні організації. За всі препарати, які ввозять у країну, треба сплачувати митні збори.

Володимир Жовтяк, представник "Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ":

- За последующие три года планируется ввезти товара медицинского назначения на суму больше 30 миллионов долларов, то есть где-то миллион останется в бюджете.

Андрій Клепіков, представник "Міжнародного альянсу з ВІЛ, СНІД в Україні":

- Препарати, придбані за кошти Глобального фонду, й досі обкладаються податками та митними зборами. На жаль, це стало однією із причин відмови Україні надання гранту по туберкульозу. Ми втратили 96 мільйонів доларів у листопаді.

Натомість організація й досі готова фінансувати програму "Запобігання ВІЛ, лікування та догляд для найвразливіших верств населення України" із бюджетом у 150 мільйонів доларів на наступні п'ять років.

Андрій Клепіков, представник "Міжнародного альянсу з ВІЛ, СНІД в Україні":

- Головна новація 2008 року - застосування замісної терапії, використання "Метадону". Пацієнти, чекаючи на це роками, так і не дожили, але саме завдяки замісній терапії, зокрема "Метадону", я певен, що профілактичні заходи покращаться.

Окрім заміни ін'єкційних наркотиків "Метадоном", програма передбачає організацію консультацій та швидкого тестування на ВІЛ для чоловіків нетрадиційної орієнтації, повій та ув'язнених.

Тетяна Козирєва, Сергій Єрьоменко, К1.

Телепрограма