Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 грудня 2008
Один день. Україна

Дешева горілка перебралася в тінь

22:10

Дешева горілка вже 2 тижні як перебралася в тінь. Кабмін вирішив, що півлітра не може коштувати менш ніж 14 гривень, тризірковий коньяк - мінімум 25 гривень, а п'ять зірочок - щонайменше 32 гривні за пляшку. Таким чином урядовці сподівалися звільнити ринок від неякісної продукції. Тепер ті, хто не може купити оковиту в магазині, шукають її під прилавком. І знаходять небезпечний самопал. Кому вигідне подорожчання алкоголю - з'ясовував Роман Бочкала.

С2Н5ОН та Н20 - це головні складові горілки. На одну пляшку - 200 грамів спирту та 300 - води. Сировина дорожчою не стала, а от вартість горілки підвищилася на третину. Така ось ринкова аномалія.

Нічого дивного - скажуть у Кабінеті міністрів. Уряд ухвалив рішення, за яким півлітра горілки не може коштувати менше ніж 14 гривень.

Дешевої горілки тепер у продажу немає. За старою ціною на прилавок не поставиш, а за новою - хто ж купить.

Незважаючи на підвищення цін, горілку купують так само активно, каже директор одного із супермаркетів Олена Костина. Просто тепер ті, хто платив "мало", платять "багато".

Олена Костина, директор супермаркету:

- Если она должна стоить 10 или 11 гривен, то она так и должна стоить. А не по решению Кабмина - не менше 14-ти. Это не правильно.

У Спілці виробників алкоголю не приховують: рішення про мінімальну вартість горілки - саме їхня ідея. Звільнити ринок від неякісної продукції можна лише таким чином.

Володимир Демчак, голова "Спілки оптовиків та виробників алкоголю і тютюну":

- Коли сьогодні немає цінової різниці, споживач напевно задумається, яку купити - ту продукцію, яка має добре ім'я, добру репутацію, і за ті самі гроші. Чи ту, яку він раніше купував з міркувань цінових, щоб зекономити.

Виробництво впало наполовину, робітників скорочують. Артемівський горілчаний завод на межі банкрутства. У подібній ситуації опинилися й інші регіональні виробники, що робили ставку на дешеву горілку. Тут наголошують: підвищення цін необґрунтоване з економічної точки зору, бо собівартість горілки не зросла.

Людмила Жугіна, перший заступник генерального директора компанії "Альтера груп":

- Минимальная ценовая категория для коненчого потребителя завышена. Есть потребители, которых мы просто потеряли, и они, конечно, уйдут в теневой сектор.

У "тіні" ціни теж зросли. Хоча постанова Кабміну нелегальних торгівців не стосувалася.

Ми в селі Велика Димерка на Київщині. Місцевий мешканець Грицько веде нас до баби Віри, яка торгує горілкою. Та бачить чужинця і дає задню.

Усе ж таки ми знайшли "самопал". Вісім гривень за пляшку. Ще пару тижнів тому було п'ять, каже Грицько. Та він згоден платити й стільки - однаково дешево.

Володимир Демчак, голова "Спілки оптовиків та виробників алкоголю і тютюну":

- Виграє бізнес і програє тіньовий сектор. Власне це і було метою запровадження мінімальних цін.

На черзі друга хвиля - з нового року горілка стане ще дорожчою, бо акцизний збір збільшиться на чверть.

Роман Бочкала, Олександр Пономарьов, Владлен Ноль, К1.

Телепрограма