Головна Мапа сайту Контакти
RSS
18 грудня 2008
Один день. Україна

Валютний ринок знову в центрі уваги

22:08

Валютний ринок знову в центрі уваги. Долар поцілив у десятку! Американський "зелений" в обмінниках вже коштує понад 10 гривень! Євро теж взяло новий бар'єр - у 15 гривень. Офіційний курс від Нацбанку такий: долар 7 гривень 86 копійок, євро 11 гривень 05 копійок. Однак тепер купити американську валюту можна без жодних проблем. В обмінниках раді продати тисячу й більше доларів готівкою. Експерти наголошують, що це дуже нагадує сплановану акцію, бо долар з'явився саме тоді, коли на ньому можна заробити надприбутки. Скільки насправді коштують "зелені" - дізнавався Роман Бочкала. 

Скільки завтра буде коштувати валюта, вже не знають навіть фінансові гуру. Тож простим українцям лишається тільки гадати.

Вони зібралися вранці прямо в аеропорту, ніби підкреслюючи невідкладність зустрічі. Президент, голова Нацбанку та міністр фінансів. Головне питання: як врятувати гривню? Дійшли висновку: винні комерційні банки. Тепер їх чекає сувора перевірка.

Віктор Пинзеник, міністр фінансів України:

- За результатами цієї перевірки буде прийняте рішення. Це рішення в компетенції НБУ, про позбавлення ліцензій тих банків, які займалися валютними спекуляціями.

Тим часом на готівковому ринку долар став ще дорожче. Сьогодні за нього просили в середньому 10 гривень. За євро - 14,50.

Тепер валюту можна купити без обмежень. Здається, обмінники почали розпродаж. Тільки ціна кусається. Що буде далі - не кажуть.

А от так звані міняли зникли з київських вулиць. Це площа Перемоги. Зовсім недавно тут товклися торговці доларом. Але потреба в них відпала - тепер на площі порожньо.

Якщо взяти сусідні держави, то Україна далеко попереду за зростанням курсу долара у період фінансової кризи. Наприклад, в Білорусі чи Казахстані показники взагалі майже не змінились. Дещо зріс долар у Молдові, Росії та Грузії. Якщо ж порівняти з усім світом, то і тут Україна перша. Навіть в Ісландії, де рухнула банківська система, долар зріс не так сильно.

Немає такого вражаючого укріплення долара й у Польщі, каже Войцех Волошка - директор одного з київських гіпермаркетів. Його дивує ситуація в Україні.

Войцех Волошка, директор гіпермаркету:

- Например, если сосчитать в гривнах, то в Польше где-то на 1 гривну поднялся доллар, а здесь в Украине где-то гривен на 5. Это намого больше.

Войцех впевнений: знецінення гривні робиться штучно.

Войцех Волошка, директор гіпермаркету:

- Реальный курс - это до 7-ми гривен, а все остальное - только спекуляция.

Про те, що вартість національної валюти зменшують спекулянти, сьогодні говорили й у Верховній раді. Але в кулуарах. Арсеній Яценюк, що знає банківську систему з середини, вважає, що в цьому винен НБУ, який дозволив комерційним банкам керувати валютним ринком.

Арсеній Яценюк, народний депутат України:

- Те, що відбувається з курсом, не має жодного економічного пояснення. Я хочу підкреслити - жодного економічного пояснення. Гроші завжди заробляють спекулянти. На таких позиціях у спекулянтів чудові терени для здобутків.

В свою чергу, Нацбанк обіцяє побороти спекулянтів. Причому їхньою ж зброєю - вийти на міжвалютний ринок з пропозицією 8,95 гривень за долар. Це набагато більше за офіційний курс.

Володимир Стельмах, голова Національного банку України:

- Ми будемо виходити з ціною дуже високою. Якщо це спекулятивні атаки, то треба ці атаки збивати високою ціною.

Після таких заяв ціна долара у обмінниках до вечора дещо знизилась. Банкіри ж запевняють: якщо НБУ підкріпить свої заяви ще й діями, тобто наситить ринок доларом, то його курс різко впаде.

Телепрограма