Головна Мапа сайту Контакти
RSS
22 грудня 2008
Один день. Україна

Де можна дістати інвалідні візки для тварин

22:06

Інвалідні візки для тварин. Дістати їх в Україні важко, але можливо. За їх допомогою покалічені чи паралізовані песики отримують другий шанс на життя. На Заході від тварин з обмеженими можливостями не відмовляються. А деякі з них навіть стають зірками телевізійних шоу.

Цей сюжет до ефіру був підготовлений уже давно, але ми показуємо його лише зараз. Адже наша журналістка Дарина Горова більше місяця чекала на коментар від директора промислового об'єднання "Укрпротез" - єдиного вітчизняного підприємства, яке виробляє спеціальні засоби для інвалідів.

Поліграфа знайшли при смерті з двома кулями: в хребті та шиї. Передні лапи в нього паралізовані. Втім, сьогодні він вперше вийшов на прогулянку. Рухатися йому допомагає ось такий візочок.

Ось так Поліграф вчиться заново пересуватися на інвалідному візку. Цей пристрій - серійного американського виробництва. На такому вже півтора місяці бігає паралізований Мухтар. У візки собак садять Настя та Ілона. Так вони рятують паралізованих тварин від нерухомості та усипляння.

Настя Глазу, власниця собаки з обмеженими можливостями:

- Нужна опора задней части, передняя часть работает хорошо. Потому задняя часть собаки подвешена в слинг, в такую подвеску.

А це спеціальне взуття для собак-інвалідів називається лангети. Їх одягають тваринам, у яких пошкоджені нижні кінцівки. Чобітки теж замовляли в Америці: сто доларів плюс доставка.

Ілона, власниця собаки з обмеженими можливостями:

- Здесь у нас липучки, которые фиксируют ногу. Вот так вот это все делается. Носочек мы поддеваем, чтобы он не натирал себе ноги. Сапожки одеваем для того, чтобы пальцы не сбивал. Вот такая лангетка.

Собачі інвалідні візочки та лангети дівчата купують через інтернет. Бо в Україні їх не виробляють.

Настя Глазу, власниця собаки з обмеженими можливостями:

- Мы искали каких-то умельцев, которые могли бы сделать это в Украине, и пока не нашли, и пользуемся колясками, заказаными за рубежом.

Герман Турчак інвалідний візок для своєї собаки Бусі намагається змайструвати самотужки. Це поки заготовка. Алюмінієві труби купив у будівельному магазині, колеса - на ринку.

На таку конструкцію Герман витратить приблизно 200 гривень. Американський аналог коштує в інтернеті від трьохсот п'ятдесяти доларів.

Герман Турчак, власник собаки з обмеженими можливостями:

- В принципе для человека, который ходил на уроки труда в школе, не надо быть слесарем. Да, есть много нюансов, которые просто невозможно учесть самому. Но было бы желание, все можно решить.

Чи можна виготовляти такі пристрої в Україні? - ми запитали на заводі "Укрпротез". Тут роблять інвалідні візки для людей. Можуть і для собак, але індивідуально. Бо в кожного свої розміри і вага. Серійно не планують - стількох собак-інвалідів немає.

Ігор Сарнов, в.о. директора промислового об'єднання "Укрпротез":

- Наши предприятия могут изготавливать индивидуальные заказы, но мы изготавливаем исключительно для людей. Заказов от владельцев собак не поступало. Если такие заказы будут, мы сделаем. Возможности есть и на харьковском, и на киевском предприятии.

Тим часом Настя та Ілона розмістили оголошення в інтернеті: шукають колеса від старих дитячих візочків чи велосипедів. Планують самотужки виготовити візки для інших собак. Деколи на допомогу приходять автомобілісти, які колись збили чотирилапих. Совість мучить.

Дарина Горова, Сергій Дубінін, Володимир Дєдов, К1.

Телепрограма