Головна Мапа сайту Контакти
RSS
23 грудня 2008
Один день. Україна

Депутати отримали проект бюджету-2009

22:10

Народні депутати на обід отримали делікатес - проект головного фінансового документа, який за день до цього доопрацювали в уряді. Але після ознайомлення головний кошторис викликав у народних обранців шквал питань і зауважень. Крім того, обурив депутатів і сам спосіб голосування. Більше про бюджетні баталії знає Наталя Мельничук.

У сесійній залі про наближення свята нагадують хіба що ялинки. У народних обранців настрій ще дуже робочий. Країна досі не має бюджету на наступний рік. Приймати головний фінансовий документ коаліціянти пропонують за спрощеною процедурою - в пакеті з рештою антикризових законів. Спікер двічі ставить на голосування цю пропозицію, і її двічі провалюють. Повним складом не голосують Партія регіонів і комуністи. Опозиціонери не хочуть ухвалювати законів, яких вони в очі не бачили.

Олександр Єфремов, народний депутат України, фракція Партії регіонів:

- То, чего нет, нам предлагают рассмотреть не глядя. Знаете, все было. Литвину, конечно, лучше знать, и его спикериада привела к тому, что мы все расхлебываем.

Петро Симоненко, народний депутат України, фракція КПУ:

- В даній ситуації вважаю, що треба було розглядати за повною процедурою кожен законопроект, який має відношення виходу з кризи.

22 голоси недодають і “нунсівці”. Мовляв, уряд хоче під бюджетний шумок протягнути й деякі сумнівні закони.
 
Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція НУНС:

- Ця спрощена процедура полягала в тому, що нам намагалися всунути певний пакет змін до законодавства... Погані не будемо розглядати.... Ті, що зменшують податкове навантаження, будемо голосувати.

Врешті-решт “бютівці“ йдуть на поступки своїм колегам із НУНСу і відмовляються від пакетного голосування.

Андрій Кожем’якін, народний депутат України, фракція БЮТ:

- Мы вернемся к упрощенной процедуре голосования. Мы уберем голосование всех изменеий в пакете без обсуждения.
 
На вечірньому засіданні депутатів чекав сюрприз - замість міністра фінансів представляти бюджет приїхала Юлія Тимошенко, вбрана зовсім не по-святковому - у чорне. Прем’єр пообіцяла у наступному році не лише подолати кризу, а й досягти стабільного розвитку економіки. Хоча зробити це буде непросто. У проекті бюджету закладене зростання ВВП на пів відсотка, але за умови, що курс долара буде не більше 6,5 гривень за долар.

Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України:

- Всі наші цифри в бюджеті, безумовно, є досить скрутними. Ми скасували і зняли до 25-ти відсотків всі адміністративні видатки.

24 грудня вдень законопроект бюджету розглядатимуть у профільному комітеті. А в четвер депутати з більшості збираються прийняти його у першому читанні. Однак такі прогнози виглядають більш ніж оптимістичними - під час обговорення його критикували і “регіонали“, і комуністи, і “нунсівці“.

Телепрограма