Головна Мапа сайту Контакти
RSS
24 грудня 2008
Один день. Україна

Росія вимагає сплатити 2 мільярди газового боргу

21:14

Росія вимагає від України сплатити понад два мільярди доларів за спожите паливо, або блакитний вогник зникне 1-го січня. Вирішувати боргові питання  сьогодні до Москви вирушив голова правління НАК "Нафтогазу" Сергій Дубина.

Голови правлінь "Газпрому" та НАК "Нафтогазу" ще ведуть переговори. А перші висновки вже готові. Їх оголошують телемостом одразу на дві країни.

За листопад і грудень Україні разом з пенею нарахували 2,1 десяту мільярда доларів боргу. Про заявлений учора Віктором Ющенком договір про  реструктуризацію боргу в "Газпромі" нічого не чули.

Сергій Купріянов, речник ВАТ "Газпром":

- Реструктуризация задолжености в одностороннем порядке происходит после дефолта, а в нормальных отношениях должны быть соответствующие. Таких двусторонних договоренностей нет

Заплатити все до останньої копійки закликав сьогодні Україну президент Російської федерації Дмитро Медвєдєв. У разі відмови погрожує застосувати важку артилерію.

" Ви знаєте, у нас немає мети щось перекрити. Наша ціль  - отримати кошти. Але якщо Україна не буде платити, ми будемо використовувати увесь арсенал можливостей, це все очевидно, тут не повинно бути жодних ілюзій, звичайно, при використанні всіх наших зобовязань по відношенню споживачів в інших країнах, в тому числі і Європи."

Європа від українських боргів не постраждає - про це сьогодні  вчергове запевнив Віктор Ющенко . 

Віктор Ющенко, президент України:

- Україна гарантує забезпечення безперебійног транзиту до Европи россійського газу. Хочу довести, що Україна забезепечує платежі за газ. Непорозуміння стосується сезонного накопичення газу, які були закачані в літній період.

Про газове майбутнє України глава держави сьогодні промовчав.

Тетяна Штан, журналіст:

- День Че Газпром призначив на 1 січня. Умови безапеляційні або Україна погасить борг або Україні погасять газ.

Тетяна Штан, Павло Лисенко К1.  

Телепрограма