Головна Мапа сайту Контакти
RSS
24 грудня 2008
Один день. Україна

Звідки прийшла лісова красуня?

21:12

Кожна друга новорічна ялинка зрубана незаконно. Такі дані сьогодні оприлюднив Київський еколого-культурний центр. Усього ж за рік вирубується понад два мільйони хвойних дерев. Відповідальність за знищення ялинок просто смішна - 8 гривень 40 копійок за кожне зрубане дерево. Влада заплющує на це очі.

Ялинки і тут, і там. Це один зі стихійних базарів у Києві. Далеко не всі з тутешніх дерев зрубані законно. 

Документи в нормі - упевнився еколог Володимир Борейко. Вимагати папірці має право кожен покупець, не лише інспектори.

А ще потрібно свідоцтво про те, що ялинки безпечні, бо нерідко їх везуть з Чорнобильської зони.

Це як знак якості. Усі дерева повинні мати штамп лісництва, де їх виростили. Єдина проблема, кажуть екологи: його легко підробити.

Йдемо далі та дуже швидко знаходимо контрабанду. Це рідкісні голубі ялинки. Їх можна продавати лише за спеціальним дозволом, а тут взагалі ніякого. Продавець посміхається та каже, що немає до цих дерев жодного стосунку.

Еколог документує факт злочину та викликає міліцію. В міліції пообіцяли скоро приїхати.

Роман Бочкала, журналіст:

- На території сучасної України новорічні ялинки з’явилися за часів Петра Першого. До цього ж наші пращури зустрічали зимові свята ось з такими дідухами. Екологи пропонують відродити традицію.

Але спочатку треба побороти незаконну вирубку, вважає юрист Галина Левіна. Та наголошує: штрафи за це порушення - смішні. 

Якщо діаметр стовбура не більше десяти сантиметрів, то за незаконно зрубане дерево доведеться заплатити 8 гривень 40 копійок. За велику ялинку - понад 800 гривень. Але, як правило суд ухвалює попередження.

Галина Левіна, юрист громадської організації "Еко-Право":

- Правопорушнику немає ніякого економічного зиску хвилюватися за те, що вони будуть спіймані під час своєї незаконної економічної діяльності.

Пройшло вже півгодини. Екологічний інспектор замерз, а міліції все немає.

На цьому ринку теж нелегальні ялинки. Їх привезли з Київської області. Торговці порушниками себе не вважають, але коментарів не дають.

Поза камеру ж зізнаються: клієнтів дуже рідко цікавить походження ялинки, аби красивою була.

Володимир, мешканець Києва:

- Мне главное - чтоб не ворованная была. Чтоб красивая была.

За даними Київського еколого-культурного центру, за рік в Україні вирубують 2,5 мільйона хвойних дерев - це ялинка, сосна та ялиця. Більше половини насаджень знищують незаконно.

Пройшло півтори години. Нелегальних торговців вже не бентежить присутність ані еколога, ані відеокамер. Ялинки продаються одна за одною. Вилучити контрабанду мають право лише правоохоронці.

Володимир Борейко, еколог:

- Три раза звонили в милицию, милиция не приехала. Ну и придется оставить эту красавицу браконьерам.  

Роман Бочкала, Валентин Бєліч, К1

Телепрограма