Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 лютого 2009
Один день. Україна

Нове життя вічних книг

21:12

Наша розповідь про неповторні книжки. Принаймні в тому, що стосується їх зовнішнього вигляду. Нове життя книгам дають - інтролігатори. Вони їх реставрують і оправляють в дорогі палітурки зі шкіри, дерева, металу - і навіть атласу та коштовного каміння. Але в Україні таких майстерень донедавна не було. Лише поодинокі ентузіасти. І тільки два роки тому в Дніпродзержинську з’явилася Творча майстерня Івана Захарця.

Тут не лише реставрують стародруки, а й розробляють знаки власників книг - екслІбриси. А найвдалішими проектами у майстерні називають роботи з новими виданнями.

Вікторія Гудіменко, працівниця творчої майстерні Івана Захарця:

- Ну вот, в таком виде приходят новые книги из издательства. Каждая книга, она, получается, разобрана на тетради. То есть состоит из определенного количества тетрадей.

Такі зошити зшивають вручну. Для цього використовують верстат із лляними нитками. Зошити складають один до одного - відповідно до порядкового номера.

Коли всі зошити зшиють і проклеють, примірник струшують і обрізають, щоб сторінки були однакового розміру. Тепер для цього блока треба зробити так звану кришку. Потім - розкроюють шкіру.

Іван Захарець, засновник творчої майстерні:

- Берем лист. В основном на книжный переплет идет кожа сафьян. Предварительный расскрой по лекалу. Мы вот кожу кладем на раскрой листов. Выбираем места не сбитые, хорошие.

До цього етапу - було ремесло, зараз починається мистецтво. Шитимуть закладки та обплітатимуть стрічкою сторінкИ. На корінці та оправі робитимуть тиснення. Для цього використовують спеціально замовлені магнієві лекала. Їх кладуть на шкіру і притискають гарячим пресом. Новий візерунок - інше лекало. Можна і позолоту. Цій технології вже сотні років.

Іван Захарець, засновник творчої майстерні:

- Я їздив і до Львова в Академію друкарства, екскурсію там проводили мені. Технологія ніяк не змінилася з часів Федорова

Але головне в інтролігації - довговічність книг.

Наталя Ялова, директор творчої майстерні Івана Захарця:

- Зрозуміло, що у шкірі вони зберігаються, діставалися книги з 13 століття з чотирнадцятого

Дарина Горова, журналіст:

- Обкладинку першого примірника "Кобзаря" робили півроку. Таких книг поки що тільки 15. Кожна має свій сертифікат, де вказано ім’я власника та авторство. Цей примірник, п'ятий, поїде до Миколи Жулинського.

Дарина Горова, Василь Меновщиков, К1, Дніпродзержинськ

Телепрограма