Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 лютого 2009
Один день. Україна

Зміїний визнано островом, та Україні від цього не легше

21:12

Міжнародний суд у Гаазі вирішив долю острова Зміїний. Тепер це слово - острів - можна вживати без будь-яких застережень. Суд не погодився з Румунією, яка наполягала, що Зміїний - скеля. Втім, на розподіл чорноморського шельфу це не вплинуло - а саме там знайшли багаті поклади нафти і газу. Формально більше території виділили Румунії - але в Україні переконують, що все одно виграли. Думки обох сторін - у наступному сюжеті.

Костянтин Коробов, журналіст:

- Зміїний на карті - ледь помітиш, він і в реальності - усього п’ятсот п’ятдесят на шістсот метрів. А питання: острів це чи скеля - не лише географічне, а й економічне.

У Києві Зміїний вважали островом - і від нього вираховували свій морський кордон. У Бухаресті стверджували, що Зміїний - скеля, і розмежовуючи континентальний шельф - до уваги його не брали. Рішення суду - соломонове. Зміїний - острів, але прибережною смугою його не вважають. Голова суду Розалін Хіггінс, зачитуючи рішення, сказала, що переглядати георграфію юристи не можуть.

Богдан Ауреску, представник Румунії на процесі у Гаазькому суді:

- Якщо ми отримали вісімдесят відсотків спірної території, то вирішуйте самі, хто тут переможець, а хто - переможений.

Якщо у Румунії наголошують на кількості - то в Україні стверджують, що виграли у якості.

Володимир Василенко, представник України на процесі у Гаазькому суді:

- В тій частинці, яка залишилась Україні - переважна більшість розвіданих
родовищ і родовищ, які вже почали експлуатуватися. Тобто - це залишилося на стороні України. 

В боротьбі за горде звання Острів - Україна будувала на Зміїному пошту і прикордонну заставу, але не мала права чіпати омріяних родовищ. А це 10 мільйонів тонн нафти і 10 мільярдів кубів газу. Тепер справа має зрушити з місця.

Михайло Ільяшев, юрист:

- Поки справа знаходилася у міжнародному суді, жодна з цих країн ніяким чином не могла користатися цими запасами. сьогоні зможуть цим користатися і вони на своїй території, і ми на своїй.

Михайло Ільяшев переконаний, що оскаржвати рішення суду не буде ані Румунія, ані Україна. А цю справу ще вивчатимуть студенти. Адже не так багато територіальних суперечок між країнами вирішують юристи, а не військові.

Костянтин Коробов, Василь Меновщіков. К1.

Телепрограма