Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 лютого 2009
Один день. Україна

Україна залишилася при чинному уряді

22:09

Україна залишилася при чинному уряді. Хоча ще вдень його доля була під питанням. 23 голоси не вистачило депутатам, аби відправити Кабмін у відставку.

А почалося все зі звіту прем'єра про роботу урядовців. Що розлютило депутатів, та як на це відповіли міністри - знає Алла Щоличева.

Депутати проти міністрів. В стінах парламенту царює бойовий дух. Опозиція налаштована відправити уряд у відставку. Прем'єр - не йти і захищатися. Офіційно в програмі засідання це назвали розглядом соціально-економічної ситуації в країні.

Зранку лідер опозиції бадьорий і веселий. Не приховує - він передчуває перемогу.

Віктор Янукович, народний депутат України, лідер фракції Партії регіонів:

- Всі, хто сьогодні буде підтримувати цей безлад в країні, всі політичні сили. Вони програють, тому що люди їх не зрозуміють.

Комуністи навпаки напускають таємничість.

Арсеній Яценюк - в ролі пророка. Переконаний - змін не буде.

Арсеній Яценюк:

- Так як я не голосую за відставку уряду, уряд не відправлять у відставку.

Вона вбралася у все чорне. Прийшла запевнити парламент - усе добре. Помітно нервує, але йде до трибуни і майже сорок хвилин промовляє цифри, показує графіки і переконує депутатів - це все успіх її уряду. Попередніх колег критикує, але врешті пропонує дружбу.

Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України:

- Треба весь цей розбрат припинити. І так, як у казці про Мауглі, водяне перемир'я заключити під час засухи. Ніхто нікого не їсть, шановні друзі, а всі один одного намагаються напоїти живою водою.

Поки Тимошенко читає звіт, депутати читають газети. Пожвавлюються, коли настає час ставити запитання. Охочих так багато, що у хід ідуть лікті.

Депутати заспокоїлися. І почали ораторську атаку. Опозиція не згодна ані з цифрами, ані з планами. Прем'єрку закидують незручними питаннями: "Почему, если все так хорошо, люди выходят на улицы?" "Почему газ для предприятий вырос в 2 раза?" "Почему при выполнении бюджета поступления меньше, чем в прошлом году?" "Если все так хорошо, почему на 2 февраля оплата труда бюджетникам не выдана на 80 процентов?"

Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр України:

- Бюджет виконаний, заробітні плати виконані. І пенсії виплачені. Я знаю, що вам хотілося б іншого, я знаю, що ви спите і бачите, щоб був недовиконаний бюджет, пенсійний фонд, щоб ви могли масово вивести людей на вулиці.

Лідер опозиції та ініціатор відставки - Віктор Янукович - підбиває безапеляційний підсумок. Розмови припинити і діяти.

Віктор Янукович, народний депутат України, лідер фракції Партії регіонів:

- Вихід один: треба міняти і президента, і уряд, і парламент. Мають бути дострокові вибори і парламентські, і президентські. А коли вони будуть? Я скажу так: коли нас з вами люди винесуть з цієї зали. Якщо ми хочемо цього дочекатися - ми дочекаємось.

Після шести годин дебатів депутати вирішили голосувати. Поки тиснули на кнопки, Тимошенко ледь пальці не покусала.

Вона посміхається й махає рукою. Адже тінь відставки уряду зникла принаймні до осені. Партія регіонів тепер планує скласти 150 депутатських мандатів. Та провести позачергові вибори до парламенту.

Алла Щоличева, Володимир Самченко, Євген Сакун, К1.

Телепрограма