Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 лютого 2009
Один день. Україна

Українські автолюбителі влаштували пікет у Києві

22:11

Українські автолюбителі вимагають скасувати нові транспортні збори. 5 лютого вони заблокували центральні вулиці Києва. А біля Верховної ради та Кабінету міністрів утворилася тиснява, яка впродовж дня паралізувала всю столицю. У мирній акції протесту взяли учать тисячі водіїв. Зараз вони вже роз'їхалися. Повернувся з центру міста і наш репортер Веніамін Трубачов. 

Учасників акції можна розпізнати за національної символікою - на кожній машині є український прапор.

У Київ з'їхалися автомобілісти з усієї України. Вони протестують проти нового транспортного збору. Повільно рухаючись столичними вулицями, водії практично повністю заблокували центральну частину міста.

Якщо близько дев'ятої ранку машини хоч і помалу, але ще їхали, то за півгодини рух просто зупинився. Утворюється суцільна тиснява. Максим Шульга приїхав протестувати на Жигулі разом з друзями. Спеціально вилазить на авто, щоб по рації розказати останні новини.

Максим Шульга, учасник акції протесту автомобілістів:

- Передають, що вже все рух став, вже затор почався. Аж звідси бачу, що з Європейської, Шовковична, вся Грушевського, Інститутська, вже рух заблоковано. Передають, що так. 

Учасники акції привертали увагу гудінням автомобільних клаксонів та дудками. Окрім прикріплених листівок з вимогами переглянути розцінки транспортного збору, обов'язково на машинах - національна символіка. З'їхалися господарі старих вітчизняних автомобілів, які використовують машину лише кілька разів на рік. А платять більше, ніж власники елітних іномарок.

Андрій Заболотний, учасник акції протесту автомобілістів:

- За три года я наездил 30 тысяч километров, но в город я практически не выезжаю.

Їх підтримали і власники дорогих автівок, які можуть собі дозволити платити, але ціноутворення вважають неправильним.

Петро Сінгаєвський, учасник акції протесту автомобілістів:

- Я сейчас должен платить такие бешеные деньги, чтобы эта машина имела право на существование. Я способен это платить, но много людей, которые не способны. Если кто-то наезжает большой километраж на маленьком объеме двигателя, он наностит больший вред, чем я на этой машине, которая наезжает 5 тысяч в год.

Даїшники спочатку намагаються регулювати рух, а потім взялися штрафувати мітингувальників. Та зіткнулися з мирним опором і швидко передумали, відійшовши в сторону.

А от міліцейське керівництво було постійно зайняте.

Автолюбителі заблокували рух між Кабінетом міністрів та Верховною радою - саме так вирішили висловити невдоволення. Щоб можновладці побачили. А вони таки побачили. До них виходить міністр транспорту Йосип Вінський. Показує законопроект, де вже зменшені ставки транспортного збору.

Йосип Вінський, міністр транспорту і зв'язку України:

- Ці позиції були обговорені з перевізниками, з вашими асоціаціями і під цими пропозиціями є їхня погодження.

Зачитує можливі нові розцінки, але і вони не влаштовують людей. Міністрові завершити не дають.

Тож Йосип Вінський швидко ховається за стінами парламенту. Тим часом автолюбителі пишуть листа депутатам з вимогою відмовитись від такого збільшення транспортного збору та встановити мораторій на його підвищення мінімум на 5 років. А інша частина автовласників пропонує включити податок у вартість бензину. Щоб платив той, хто більше їздить. І не прив'язуватись до об'єму двигуна автомобіля.

Веніамін Трубачов, Дмитро Поденко, К1.

Телепрограма