Головна Мапа сайту Контакти
RSS
13 лютого 2009
Один день. Україна

На українському автомобільному ринку - паніка

22:06

Автомобіль таки стає  розкішшю, а не засобом пересування. Паніка на українському авторинку. Продавці плачуть, рахують збитки, але піднімають ціни. "Народні автівки" - і ті стрімко дорожчають.

Автомобільні салони рекламують знижки, граючись із курсом долара. І фактично підвищуючи ціну. Обсяги продажів впали до рівня 2004-го. Чого чекати тим, хто хоче придбати автівку? Про ціни і тенденції знає Алла Щоличева.

Тут сподіваються лише на диво. Якщо так піде і надалі - цей автосалон перетвориться на музей під відкритим небом. Начальник відділу продажів Юрій хапається за голову. За майже півтора місяця вони продали 15 автівок. Тоді як ще рік тому клієнти звідси забирали майже по сімдесят машин на місяць.

Юрій Цимбал, начальник відділу продаж автосалону:

- "Мазда" троечка, в хорошей довольно таки комплектации, с двигателем 1,6 и коробкой автомат, стоимость автомобиля на сегодняшний день составляет 15,900 долларов. Предыдущая цена ее была 23,5 тыс.дол.

Вони знизили ціни, але покупці не прийшли. Юрій розуміє - така приваблива пропозиція лише для тих, у кого є валюта. Адже в доларах вартість машини прийнятна, в гривнях - космічна. 

За цінами на новенькі автівки злетіла вартість старих машин. Причому дехто на цьому навіть заробив. Купив за гривні, поїздив кілька років, і тепер продає в доларах. Виходить в півтора раза дорожче. Ось наприклад  -  "Мазду" трійку 2006-го року продають всього на 1000 доларів дешевше, ніж новеньку в салоні.

Свій "Опель Астра" за тринадцять тисяч доларів він продає вже півтора місяця. Цікавих пропозицій поки що немає, але ціну  Геннадій буде тримати. Його аргументи нехитрі: машині всього два роки, вона бездоганно працює, а на дворі фінансова криза та інфляція.    

Геннадій, власник автомобіля:

- В гривне да, выигрываю ,но будем говорить так – доллар, он и в Африке доллар. Поэтому будем говить, если даже сравнить те цены, которые два года назад, с сегодняшними ценами, то я проигрываю. Даже если перевести доллары в гривну. Булка хлеба тогда стоила рубль, сейчас она стоит 3 рубля. Вот весь учет!

"Деу Ланос" та "Шевроле Авео" - ці машини минулого року українці купували найактивніше. Проте "народні автомобілі" з кожним днем стають менш доступними. З початку року вартість "Деу" збільшилася на одинадцять з половиною тисяч гривень. За новеньку "Шевроле" тепер просять трохи більше дев’яносто чотирьох тисяч.

Знижка на "Лексус LS 460" така, що можна ще й "Мазду" новеньку купити. Проте віддати за нього більше ста тисяч доларів за кілька місяців не відважився ніхто. Ціни впали, але й це ненадовго, впевнений Юрій. На весну прогнози невтішні. Ані для покупців, ані для продавців.

Юрій Цимбал, начальник відділу продаж автосалону:

- Все зависит от нашего правительства. Как будут установлены новые таможенные пошлины, какой акцизный сбор, то, что добавили. Если это отменят, то цены, скажем так, останутся в этом же ценовом диапазоне. Если поднимутся, значит, все вернется, цена в долларах соответственно вырастет, а в гривне - и тому подавно.

З листопада на цей майданчик не привозили жодної  машини. На нові поставки у салоні очікують не раніше середини літа. А до того часу тут сподіваються тільки на диво.

Алла Щоличева, Сергій Коваль, Віталій Мельник, К1.

Телепрограма