Головна Мапа сайту Контакти
RSS
17 лютого 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Куди йдуть гроші з транспортного податку

21:12

Минулого року в Україні зібрали півтора мільярда гривень транспортного податку. Ці кошти мають витрачати виключно на облаштування доріг. Половина цих грошей залишилася у місцевих бюджетах, половина - йде Укравтодору. Журналісти Одного дня відправилися у типове українське місто - Білу Церкву. Минулого року тут на ремонт доріг мали витратити 3 з половиною мільйони гривень. Багато це чи мало?

Веніамін Трубачов, журналіст:

- Це вулиця Гординського - одна з центральних у місті. Кількість ям на один квадратний метр і не порахувати - вибоїна на вибоїні. Міська влада обіцяє цього року дорогу відремонтувати, а поки водіям доводиться ями лише оминати.  

Володимир Ганич живе у Білій Церкві. Вже 30 років їздить цими дорогами. Проїжджою частиною назвати вулиці рідного міста не наважується. Хоча транспортний збір платить справно. Готовий платити і більше, аби дороги лагодили. Бо ремонтувати машину дорожче. Після такої їзди кожного року щось ламається.      

Володимир Ганич, власник автомобіля, мешканець Білої Церкви:

- Одни ямы, там не первая скорость нужна, а пониженая таноквая. Переезд он взять, ехать невозможно одни ямы, на переезде еду так другой раз багажник закрываю. Забуду закрыть багажник - закрывается багажник. Потому что вот такой перезд.

Цю вулицю планують відремонтувати цього року. Повністю покласти новий асфальт хочуть до кінця літа. Подібний капітальний ремонт чекає на шість вулиць. Ще на десяти будуть просто латати ями.
А цією дорогою рухається весь транзитний транспорт. Шматок проїжджої частини зробили минулого року. Поклали не лише новий асфальт, а й обладнали дорожніми знаками й розміткою. Але таких шляхів у місті обмаль.  

Валерій Гнатюк, заступник міського голови Білої Церкви:

- Кошти, які йдуть від транспортного збору вони витрачаються не лише виключно на ремонт доріг - вони витрачаються на утримання. а утримання - це є і ремонт, і облаштування світлофорних об’єктів і установка дорожніх знаків

Деякі дороги не ремонтували десятки років. Тож коштів від транспортного збору не вистачає. У місті зареєстровано більше 35 тисяч автомобілів, але від податку залишається лише половина коштів. 3 мільйони 500 тисяч гривень - заплановано на цей рік. Інша половина йде до державної скарбниці.  

Василь Савчук, міський голова Білої Церкви:

- Якби ми робили тільки за рахунок транспортного збору, ми б не зробили тої кількості доріг, яку ми робимо щорічно, в основному це кошти бюджету розвитку. Ми розраховуємо використати десять мільйонів. Цього вистачить? Не вистачить ніколи

Ці кошти підуть на центральні дороги міста, а от цим околицям нічого не перепаде. Тож місцевим водіям доводиться лише згадувати старі жарти, які актуальні й нині.
 
Олександр Дмитрієв, власник автомобіля, мешканець Білої Церкви:

- Если хотите машину брать не едьте в Белую Церковь, потому что станция техобслуживания не ручается. Наша Белая Церковь прославилась тем, что дороги были ужасные.

Зараз автошляхи не ремонтують, бо холодно. Технічно можуть почати роботи лише коли температура буде вище п’яти за Цельсієм. Тож усі чекають тепла.

Веніамін Трубачов, Олександр Пономарьов, з Київщини, К1

Телепрограма