Головна Мапа сайту Контакти
RSS
17 лютого 2009
Один день. Україна

В Черкасах через брак коштів можуть закрити кілька шкіл

21:16

В Черкасах - інший клопіт. Про нього нам повідомили стурбовані мешканці. Місцеві чиновники не знають, де взяти гроші  для шкіл. І начебто збиралися зменшити їх кількість. Чутки про закриття шкіл настільки обурили і батьків, і освітян, що ті вийшли на мітинг вимагати відставки мера.

У семикласників цієї школи урок біології. Ще минулого тижня їхніх батьків попередили - з вересня продовжувати навчання, можливо, доведеться в іншій школі. Мовляв, так економніше.

Юрій Лункін, директор Черкаської загальноосвітньої школи № 19:

- Для нас це був абсолютний шок. Відбулися громадські слухання за участю першого заступника міського голови Григорія Шкарабури, на яких було доведено, що є дефіцит бюджету більше 23 мільйонів гривень. Було запропоновано п’ять шкіл дати на закриття.

Маркіян Перетятко, журналіст:

- Саме вчителі та батьки учнів наповнили площу перед міською радою. Сьогодні у мерії розглядають бюджет на цей рік. Акцію організували сили, опозиційні до мера, тож вони вимагають не просто відмовитися від ідеї консервації шкіл, а взагалі - відставки міського голови.

Люди настільки розійшлися, що готові були взяти мерію штурмом. Однак, їх зупинили самі ж організатори акції. Черкаський мер переконує, що люди піддалися на провокацію його політичних опонентів.
 
Сергій Одарич, Черкаський міський голова:

- Відбувалися наради практично щоденні. Ми шукали варіанти виходу з цієї ситуацію в яку нас сьогодні поставила держава. Ніяких проектів про закриття консервацію шкіл не було немає і не планується. Ми маємо сьогодні ситуацію, коли є мої політичні опоненти пустили брехню по світу от закривають школи.

Боротися з нестачею грошей в мерії вирішили по-іншому - більше не розділяти учнів початкових класів на групи з української мови, не платити за утримання груп подовженого дня; зробити оплачуваними літні табори при школах, Та найбільшої економії планують добитися завдяки відпусткам освітян за власний рахунок на 2 тижні. Втім, ще бракує 11 мільйонів.

Організатор цього мітингу та низки інших акцій протесту Володимир Мамалига переконаний - спочатку мер таки планував і школи закрити.

Володимир Мамалига, голова громадської організації "Народний фронт" організатор акції протесту:

- Він просто бреше. Він це говорив на нарадах, на засіданнях з профспілками, він це говорив на виконкомі. І тут він тепер, коли громада його придушила - він каже що це провокація. 

Принаймні, цього року цю школу, а також ще з півдесятка інших - мерія вирішила не закривати. Втім, мер не виключає, якщо решти грошей віднайти не вдасться - то або вчителі залишаться без зарплати, або не стане опалення чи світла.

З Черкас - Маркіян Перетятко, Дмитро Поденко, К1.

Телепрограма