Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 лютого 2009
Один день. Україна

Історичні сторінки Кримського півострова

22:04

Якщо заглибитись в історію - навряд чи хтось назве Крим російським. До складу Російської імперії він увійшов трохи більше двохсот років тому.

До того ж, там століттями формувалася нація кримських татар - спочатку за кримського ханства, а потім у складі Османської імперії. Лише з приєднанням до Російської імперії Крим перетворився на вічну автономію та почалася історія гоніння кримських татар. Історичні сторінки півострова гортав Олександр Николишин.

1783 - 1917. Крим і Російська імперія

1783 - переламний момент в історії Криму. Росія святкує перемогу у війні над Османською імперією. А Кримський півострів - головний трофей - стає частиною вже іншої імперії, Російської. Наступне століття кримські татари називають "чорним". Російська влада масово привласнює землі місцевого населення, тож близько 300 тисяч кримських татар змушені емігрувати за кордон. А на самому півострові залишається трохи більше 100 тисяч татар. Захоплені ж землі інтенсивно забудовуються. Зокрема, Крим стає літньою резиденцією царської родини. На півострові зводять знамениті палаци - Воронцовський, Масандра, а згодом і Лівадійський.

1917 - 1954. Крим і РРФСР

Під час Революції 1917 Кримський півострів - один із плацдармів боротьби білогвардійців з Червоною армією. У цей же час спробу здобути незалежність роблять татари. Та вона була невдалою. 1921-го Крим стає Автономною республікою у складі Російської Федерації. Півострів має стратегічне значення. Чорноморський флот - основна радянська флотилія. До дитячого табору "Артек" приїздять діти з усіх дружніх СРСР країн. Саме у Ялті під час конференції 1945-го року лідери СРСР, Британії та США вирішили долю післявоєнної Європи. Та в той час татар у Криму уже не було. За наказом Сталіна, у 1944 майже 200 тисяч кримських татар депортували з півострова у віддалені кутки Союзу, переважно до Узбекистану. Натомість заселили Крим українцями й росіянами.

1954 - донині. Крим і Україна

А через 10 років і рівно 55 років тому за наказом Микити Хрущова Кримський півострів передається УРСР. Залишається він українським і після перебудови 90-х. На референдумі 1991-го 54 відсотки кримчан висловилися за незалежність України, хоча досить велика частка - а це близько 20-ти відсотків - тоді бажала повернення до Росії. Крім цього, в Криму залишився і Російський Чорноморський флот. У часи незалежної України також відбувається масове повернення кримських татар на півострів. Зараз в Криму живе близько 260 тисяч татар.

Телепрограма