Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 лютого 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Яка доля чекає на екзотичних тварин в Україні?

22:07

Сьогодні ми пропонуємо вам іще одне розслідування. Його тему нам теж підказали глядачі. Мова піде про братів наших менших. Але тих, котрі живуть у нашій країні нелегально. Скільки таких тварин - рахувати ніхто не береться. Єдиний вихід - контролювати їх продаж в Україні, тому що під час перетину кордону це майже неможливо. Не треба казати, в яких умовах перевозять та утримують екзотів контрабандисти - це і так зрозуміло. Долю екзотичних тварин на чужині відстежувала Дарина Горова.

Щоб перевірити, наскільки просто купити екзотичних тварин в Україні, ми вирішили піти на Пташиний ринок у Києві з прихованою камерою.

Тут торгують звичайним кормом для тварин. Але ось продавець дістає з-під поли василіска - велику ящірку. Тварина ув'язнена в матер'яному мішечку. 800 гривень - і плазун опиниться під светром нового власника.

Офіційно екзотичних тварин привозять зоопарки, а приватники - як доведеться. Саме тому ця контрабанда і специфічна: партії невеликі, у приватному багажі виявити складно. Контроль на митницях - вибірковий, тож усе залежить від того, викличе "контрабандист" підозру у митника чи ні.

Петро Вербицький, голова Державного комітету ветеринарної медицини:

- Тоді, коли власник везе це тіньовим шляхом, він же ж не оприлюднює, що він везе ящірку чи везе іншу екзотичну тварину? Тому в таких випадках спеціаліст, той, що на кордоні, він безсилий що-небудь зробити. Тобто його до того автомобіля і не запросять.

Ось так намагалися провезти поїздом тисячу черепах. Їх надійно замотали скотчем. Державна митна служба без пояснень відмовилася коментувати ситуацію. Повідомила лише, що за кілька років виявила з десяток випадків нелегального ввезення екзотичних тварин.

Андрій Марунчин, головний лікар ветмедицини Київського зоопарку:

- Грузять тварину в транспорт, привозять на кордон і ставлять людей просто зненацька перед відомом. А якщо в країні епізоотія, ящур, класична чума свиней і тому подібне? Вони можуть через тих тварин занести інфекцію в іншу країну.

От як виглядає тваринний паспорт: жмут довідок міжнародного зразка. Приватно їх навряд чи хтось буде оформлювати.

Андрій Ладнов, заступник директора Київського зоопарку із зоочастини:

- У нас позиція така, що приватним особам таких тварин утримувати по великому рахунку нема навіщо, тому що скажімо так: приватна особа навряд чи зможе забезпечити необхідними умовами ту чи іншу тварину.

Кілька разів щороку сюди телефонують: продайте крокодила чи зубра. Або ж навпаки: приносять екзотику - даруємо.

Андрій Марунчин, головний лікар ветмедицини Київського зоопарку:

- За минулий рік, я думаю, що може, нам подарували одну ігуану. Це людина приватна, вона сказала: це моя тварина, я вам хочу віддати. Візьмете чи ні?

Скільки в Україну нелегально ввезли таких тварин, ніхто не знає. Ветеринари кажуть: з екзотами звертаються часто. Ця лікарка і крокодилів лікувала, і рибкам операції робила.

Яна Лацапньова, головний лікар ветеринарної клініки:

- Я спрашиваю, есть ли у него какие-то справки. И безусловно, это крайне редко бывает. Бывает, что справки какие-то есть. Когда человек покупает рептилию или птицу, даже с документами, и все, он все равно должен понимать: в них неминуемо есть разные неприятные явления.

Запліднена самка екзотичного мадагаскарського таргана випадково потрапила в цей акваріум два роки тому. Комахи розмножилися. Незабаром уже майже домашніми стануть. Тепер довідок не треба.

Дмитро Копачов, любитель зооекзотики:

- Довідки? Ну а хто знає, що він в мене є? Ну тепер знає. Там за великими тваринами ніхто не слідкує, а за маленькими тим більше.

Дарина Горова, Максим Чеблін, Іван Єрмаков, Василь Меновщиков та Євген Сакун, К1.

Телепрограма