Головна Мапа сайту Контакти
RSS
19 лютого 2009
Один день. Україна

Як працюють футбольні фотографи

22:02

Футбол не лише дивляться, а й фотографують. Ці знімки щодня бачать мільйони, але на обличчя футбольних фотографів знають одиниці. Вони встигають знімати, обробляти, передавати світлини - і все це під час матчу. Коли гравці намагаються забити гол, що відбувається навколо футбольного поля? Матч "Динамо"-"Валенсія" крізь фотооб'єктив дивився наш кореспондент - Веніамін Трубачов.

Під час матчу для кожного фотографа головне - обрати вдале місце для зйомки. Більшість кореспондентів розміщується за воротами. При атаці команди звідси найкращий ракурс.

На кожному футбольному матчі працюють десятки фотографів. Сергій Ковальов - один із найдосвідченіших фотокорів. Спортивні поєдинки знімає вже двадцять років. На гру завжди приходить завчасно, щоб підготуватись до роботи.      

Сергій Ковальов, футбольний фотограф:

- Прежде всего, знакомишься с составами команд, а там есть лидеры. В динамо - это нападающие. Снимаешь из-за ворот, и какие-то динамичные сюжеты стараешься отслеживать, и самое главное - поймать момент того гола, той радости, которая есть.

Стартовий свисток, команди розігрують м'яч - і починаємо працювати. Сергій намагається зловити той жаданий момент гри, заради якого і бере до рук фотоапарат.

Що ближче до ігрового моменту, то кращий виходить кадр. Під час матчу встигає і знімати, і вболівати, й ділитись професійними секретами.

Сергій Ковальов, футбольний фотограф:

- Ну это Милевский, как можно было не забить! А вопрос - как нужно выбирать угловой? Нужно выбирать точку, куда будет подавать угловой, снимать именно там, хотя одним глазом нужно наблюдать за тем, кто подает.

Паралельно передивляється фото й видаляє нечіткі знімки. Деякі колеги одразу встигають обробити світлини на ноутбуку й через бездротовий інтернет відправити до ЗМІ, в яких працюють. Так у режимі реального часу світ бачить, що відбувається на полі.   

Сергій Ковальов, футбольний фотограф:

- У меня две камеры, я снимаю двумя разными объективами, это позволяет мне работать на разных расстояниях. Нет такой определенной тактики, все зависит по игре, если игра интересная у ворот противника, то мы снимаем за воротами противника, если игра итересна за воротами "Динамо", мы снимаем там.

У перерві є час поспілкуватися з колегами, обмінятись враженням від гри. І показати нам усю техніку. Це набір різних об'єктивів. І обов'язково спалах, якщо буде недостатньо світла. Уся апаратура важить близько 15-ти кілограмів.   

Сергій Ковальов, футбольний фотограф:

- Объектив среднего боя, где-то снять группу какую-то - это объектив широкоугольный, чтоб можно было снять на ближнем расстоянии, где-то в толпе, показать грандиозность.

За матч фотографи роблять тисячі знімків, але більшість світлин так ніхто і не бачить. Бо потім публікують лише одиниці - найкращі фотографії.

Сергій Ковальов, футбольний фотограф:

- Каждый кадрик увидит по-совему, нельзя сказать, что кто-то снял лучше, кто-то снял хуже, все сняли классно.

Щоб знімати футбол, гру треба не лише розуміти, а й любити - основний принцип Сергія. Бо для таких, як він, це вже не робота, а мистецтво.

Веніамін Трубачов, Вадим Ревун, К1.

Телепрограма