Головна Мапа сайту Контакти
RSS
27 лютого 2009
Один день. Україна

На НСК "Олімпійський" вирує робота

21:06

Ми продовжуємо щомісяця інспектувати головну будівлю країни до Євро-2012. Попри відсутність проекту реконструкції, на НСК Олімпійський вирує робота. Цілісний план перебудови стадіону має з'явитися у квітні. А поки що генпідрядник і проектант отримують погодження окремо для кожного етапу робіт.

Нагадаю - місяць тому на Олімпійському заклали останню палю під нижні трибуни. Тепер перейшли до верхньої частини фундаменту. К1 продовжує серіал про перебудову головної арени Євро-2012.

На місці нижнього ярусу трибун Олімпійського - вириті котловани. Вони дають доступ до спорудження верхньої частини фундаменту трибун - ростверків. Ось монтують їх каркас - він зварений не всюди. Щоб метал не втрачав міцності - арматуру зв’язують дротами. Каркас заливають бетоном. І майже одразу, поки він не загус, матеріал ущільнюють вібратором, позбавляючи залишків повітря.

Ростверк споруджують на чотирьох палях - це дає можливість об’єднати їх та рівномірно розподілити навантаження. У ростверки впиратимуться залізобетонні балки, на які й покладуть трибуни.

Юрій Серьогін, проектант реконструкції НСК "Олімпійський":

- "Ростверк" передаст эту нагрузку равномерно на все четыре сваи. Они будут держаться в этом ростверке не разьедутся, а будут передавать нагрузку на те слои грунта, которые лежат, по-моему, метров на двадцать ниже.

Попри те, що будівництво на "Олімпійському" розпочалося ще в грудні, як виявилося, - демонтували тут не все.

Маркіян Перетятко, журналіст:

- Під демонтаж потрапили і бетонні складки трибун верхнього ярусу, які знаходяться у цій частині стадіону, над віп-сектором. Щоправда, їх знімуть тимчасово - для того, щоб мати можливість реконструювати усе, що знаходиться під ними»

Під дев'ятьма секторами збираються облаштувати ложі для почесних гостей і журналістів, а рівнем нижче - приміщення для суддів та гравців.

Олександр Галицький, головний інженер компанії "Київміськбуд":

- Для того, щоб звільнити простір для майбутнього будівництва, нам треба упорядкувати фундамент нижнього ярусу трибун. І назад повернемо саме ці конструкції, які ми сьогодні маємо.

Тим часом усе розрито і ззовні чаші "Олімпійського". Тут споруджують водостічний колектор. Він має замінити відрізок, який зараз пропускає дощові води під "Олімпійським", і таким чином звільнити місце під реконструкцію стадіону.

Цей металевий каркас утримує грунт, поки робітники монтують стіни колектора.

Анатолій Бабак, керівник робіт з прокладання колектора:

- Для того, щоб відкопати котлован на глибину 7-8 метрів, в цьому грунті треба робити откоси один до одного. Це дуже широкий котлован. Тут немає місця для того, щоб забезпечити відкоси котлована. Тому робляться вертикальні стінки і шпунтове огородження котлована.

Завершити спорудження колектора в обхід стадіону планують до кінця березня.

Маркіян Перетятко, Сергій Коваль, К1.

Телепрограма