Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 березня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Рак у профіль. Онкодіагностика

22:03

Кожен п'ятдесятий в Україні - онкохворий. За статистикою, найчастіше ракові пухлини виявляють на пізніх стадіях розвитку, що практично унеможливлює лікування. Варто зауважити, що на першій і другій стадіях хвороба виліковується майже в ста відсотках випадків. Причина запущених форм раку в Україні - нехтування щорічним повним медичним оглядом. Вертикаль онкодіагностики досліджувала Тетяна Козирєва.

Село Дніпровське - тридцять п'ять кілометрів від ЧАЕС - тут навіть у застуді підозрюють рак. Щороку в цьому кабінеті сімейного лікаря діагностують шість-вісім випадків захворювання на рак. Кожен, хто звернувся сюди по допомогу, проходить повний медичний огляд всього за сорок хвилин. А все тому, що кабінет технічно добре обладнаний - ось, наприклад, цей апарат робить аналіз крові за одинадцятьма показниками всього за сім хвилин.

Олексій Устєлєнцев, сімейний лікар:

- Пациент получает такое множество исследований. Мы снимаем намного больше с него анализов, чем он получает в районной поликлинике. Может, он пошел на исследования, может, нет. А здесь он никуда не денется. Такая компоновка кабинета позволяет делать все в одном месте.

Допомагають діагностувати хворобу спеціалізовані програми в інтернеті. У користуванні сімейного лікаря є навіть фіброгастроскоп. Такого апарата для обстеження стравоходу і шлунка немає навіть у найближчій районній лікарні. Цьому рентгену вже вісімнадцять років - як і самій лікарні. Застарів і флюорограф. В таких умовах тут проходять обов'язковий щорічний огляд більше чотирьох тисяч чорнобильців. За статистикою, тридцять відсотків ракових пухлин тут діагностують на третій-четвертій стадії.

Цей кольпоскоп українського виробництва з відеокамерою - власність обласного онкодиспансеру. Тут ставлять остаточний діагноз і призначають лікування. Складні маніпуляції проводять за допомогою лазера і кріоустановки.

Таких апаратів вітчизняного виробництва всього декілька в Україні. Він руйнує пухлини за температури 160-170 градусів за Цельсієм за рахунок випаровування рідкого азоту.

Національний інститут раку - останній пункт діагностики раку в Україні. Сюди направляють важкі випадки діагностики і лікування. Варто зауважити, що майже сімдесят відсотків онкохворих тут із різних областей. Поки що у цій вертикалі найслабша ланка - фельдшерcько-акушерські пункти та сільські дільничні й районні лікарні. А все тому, що вони фінансово залежні від бюджету села.

Володимир Зотов, головний лікар Чернігівського обласного онкодиспансеру:

- Что эти местные советы не планируют и не выделяют денег для таких курсовых мероприятий. Количество подготовленных фельдшеров уменьшается, снижается онокологическая грамотность, онокологическая настроженность.

Найближчим часом у цьому ланцюгу з'явиться ще одна ланка - регіональні центри з потужною технічною базою діагностики і лікування раку в Києві, Донецьку, Львові та Сімферополі. За задумом, вони будуть гідною альтернативою лікуванню раку за кордоном.

Тетяна Козирєва, Василь Меновщиков, К1.

Телепрограма