Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 березня 2009
Один день. Україна

3 березня - рівно місяць зо дня смерті Павла Загребельного

22:01

Рекордсменом з видання українських історичних романів незмінно залишається Павло Загребельний. На його рахунку понад 40 творів, перекладених двадцятьма трьома мовами.

Сьогодні минає рівно місяць зо дня смерті українського класика. Він народився у селі Солошине, що на Полтавщині. Яким запам'ятали земляки Павла Загребельного, знає Тетяна Штан.

У цьому будинку жив батько Павла Загребельного. Хати, де народився письменник, немає, зараз вона на дні Дніпродзержинського водосховища. Тепер у цій кімнаті обладнують музей українського класика. Перші експонати встиг подарувати сам Павло Загребельний.

На сімейних світлинах Павло Загребельний з батьком і мачухами. Мати літератора пішла з життя рано. Після смерті дружини Архип Загребельний одружувався ще двічі. Востаннє - зі зведеною сестрою письменника - Олександрою. Павло називав її "мамінькою" і часто писав листи.

Лідія Ковальська, сусідка батька Павла Загребельного:

- Вони були довгі, душевні, ну і просто читаєш як книжку, то ми потім перечитували ті листи. Він розказував, що робить, яку зараз роботу виконує, яку книжку збирається зараз випустити - це все описував, писав про дітей, як вони ростуть.

Із Зінаїдою Овчаренко Павло Загребельний ходив до початкової школи. Старший від неї на три роки, Павло захищав дівчинку від злих собак.

До старшої школи Павло Загребельний пішов у сусіднє село Озера. Тут чи не у кожній домівці - майже все зібрання творів письменника. Часто бере до рук книги Загребельного і ще одна його шкільна подруга. Пані Галина пам'ятає класика худорлявим сімнадцятирічним юнаком.

Галина Шенгур, шкільна подруга Павла Загребельного:

- Щоб з кимось дружив з дівчат - то ні з ким, бо про других складали там і анекдоти, а про нього нічого такого не чути було. А він дуже скромний був, отак як бачу - виходить, руки в кишені. Він таким не займався, дуже зосереджений і скромний, оце мені запам'яталося.

Одну із перших повістей - "Учитель" - Павло Загребельний присвятив ось цьому чоловікові.

Він викладав у школі математику - улюблений предмет письменника.

Раїса Гулій, бібліотекар школи в селі Озера:

- Він до математичних був предметів здібний і до історії. Краще думати, що він буде істориком, ніж літератором.

Левова частка книжок на цих полицях - подарунок із приватної бібліотеки українського класика.

Рідній школі та селу Павло Загребельний присвятив не один рядок. Ось наприклад - це чи не єдина шкільна бібліотека, у якій книжки Загребельного можна читати з автографом автора.

З Полтавщини Тетяна Штан, Олексій Шматов, К1.

Телепрограма