Головна Мапа сайту Контакти
RSS
17 березня 2009
Один день. Україна

Блокбастер "Залюднений острів 2" спустошив Казантип

11:04

"Залюднений острів 2" спустошив мис Казантип. У рекламі нової частини блокбастера українські екологи впізнали скандальні кадри, зняті на кримському півострові. На цих кадрах видно, як український заповідник трясло протягом 10 днів. Саме стільки там знімали фантастичний бойовик. Місцеві екологи вже назвали це катастрофою, адже більша частина фауни Казантипу занесена до Червоної книги. Хто дозволив проводити зйомки та скільки отримав заповідник на реабілітацію - дізнавалася Тетяна Штан.

Тетяна Штан, журналіст:

- Від часу зйомок фільму "Залюднений острів" минуло вже більше року, а сліди від гусенець танку і досі тут. Ось вони кількадесят одиниць бойової техніки протягом 10 днів руйнували флору заповідника.

На мисі Казантип - війна. Телефон активіста екологічної організації "Екологія і мир" Євгена Сталінградського в ті дні не змовкав ні на хвилину. У сусідніх селах за 15 км від місця зйомок від вибухів тремтіли вікна.

Євген Сталінградський, активіст організації "Екологія і мир":

- У нас говорят, дети на балконе игрались, услышали выстрелы, стекла задрожали, начали плакать.

До знімального майданчика еколог підібрався з боку моря - адже територію з усіх сторін оточила кіношна охорона. До місця вибухів  залишалася ще сотня кроків, а перші факти порушення природоохоронних норм Євген вже зафіксував. 
 
Євген Сталінградський, активіст організації "Екологія і мир":

- Когда я стал подниматься вверх я почувствовал едкий запах дымовых шашек. Я служил, я знаю этот запах. Я увидел ежика, который барахтался в этот дыму и не знал, куда ему бежать я его взял, поколол немного пальцы. Но вынес на свежую сторону бросил.

За кілька годин Євген зробив сотні сенсаційних знімків. Військові машини не залишили від рослин і сліду.

Та навіть після оприлюднення фото зйомки фільму не припинили. Стихли лише вибухи. Вся справа на думку еколога у грошах - ось договір про співпрацю. За оренду території заповідника кіношники виклали 100 тисяч гривень. Щоправда, 18 тисяч директору заповідника довелося віддати в казну держави - це штраф за порушення природоохоронного законодавства.

Наталя Литвинюк, науковий співробітник Казантипського природного заповідника:

- По-моему, там было за повреждение растительного покрова. Это мелочь, понимаете?

Так коментує накладення штрафу науковий співробітник казантипського заповідника. Тут впевнені  - знімали без порушень.

Наталя Литвинюк , науковий співробітник Казантипського природного заповідника:

- Я как научный сотрудник, директор, мы там были во время съемок во время взрывов мы там находились. Конечно, это все видели. Да взрывы были достаточно громкие. Но, опять же, стреляли холостыми зарядами, это был не период гнездования это была глубокая осень. Залегли в спячку пресмыкающееся, их тут довольно много и все занесены в Красную книгу. Редких животных не было  - вся территория отдыхала.

А цим документом знімальна група стрічки зобов’язувалася відшкодувати усі завдані збитки - втрати заповідника держава оцінила сумою більше 15-ти тисяч гривень.

Євген Сталінградський, активіст організації "Екологія і мир":

- Никакие компенсации никакие деньги не могут восстанавливать насекомых. Никто не знает, какое количество их было повреждено, сколько змей и пресмыкающихся было задавлено под танками. Я уже не говорю, как мне объясняли зоологи, живущие в заповедных местах животные не привыкли, они могут получить разрыв сердца.

У столиці добре обізнані із заповідними порушеннями, та  в автономні справи носа не потикають.

Василь Вовкун, міністр культури та туризму України:

- Є місцевим органам влади. І власне, вони не зовсім люблять коли до них втручаємось. Я б не лише штрафи увів, я б розривав усі контракти, якщо вони наносять якийсь ущерб будь-якому заповіднику, чи нашим музеям.

Сьогодні флора заповідника потроху відновлюється. На місце зйомок навіть повертаються тварини. У виритій ямі Євген розпізнає сліди лисиці.

Євген Сталінградський, активіст організації "Екологія і мир":

- По всей видимости, вырывала полевку, рыла туда и щелочка и разрыта. Ну, слава богу, сохранились и остались.

Аби заповідник відновився в повну - піде не один рік. А ось щоб встановити справедливість Євген та його соратники екологи оголосили фільму "Залюднений острів" бойкот - не дивляться самі, і закликали українців ігнорувати прокат усіх частин стрічки. 

З Криму Тетяна Штан, Роман Бочкала,  Дмитро Поденко та Василь Меновщиков К1.

Телепрограма