Головна Мапа сайту Контакти
RSS
20 травня 2009
Один день. Україна

Експеримент з водою у Чернігові

21:15

У Чернігові розгорілися дебати навколо - технології обробки питної води. Місцевий центр стандартів та метрології оголосив, що речовина, яку "Чернігівводоканал" скоро буде додавати до питної води - поки не застосовувалася ніде в Україні. І те, як хімікат вплине на організм людини - невідомо. Маркіян Перетятко з допомогою медиків провів експеримент - і знає, що станеться з водою, коли до неї додати натрієву сіль.

Маркіян Перетятко, журналіст:

- Прилад, яким мають намір обладнати чернігівські водозабори, працює за принципом дозатора хлору - тільки замість хлору питна вода обробляється поліфосфатом натрію.

Щоправда, поки на водоканалі вода не проходить жодної обробки - навіть хлором. Хлоратор на насосній станцій стоїть лише на випадок надзвичайної ситуації, наприклад, зараження води. В інший час потреби у хлорі немає, адже в Чернігові - вода в оселі подається винятково зі свердловин. Втім, це має і негативні наслідки - адже від необробленої хлором води сильніше псуються труби. Цей шматок сталі вода продірявила за якихось 10 років.

Сергій Коцур, головний інженер КП "Чернігівводоканал":

- Видите прямой пример - если вода у нас коррозийная. Коррозийность разьедает внутренние и наружные стенки трубы, видите трещины, щели?.

Рятувати водогони керівництво водоканалу вирішило за допомогою натрієвої солі. Приклад взяли з Німеччини, де цей метод використовують вже не перший рік.

Олександр Шкінь, директор КП "Чернігівводоканал":

- Метод который применяют в больше 40 странах мира, заключается в том, что в эту воду добавляют полифосфат натрия, который связывает растворенные газы, и вода перестает быть агрессивной.

Від таких намірів не в захваті в чернігівському центрі стандартизації та метрології. Тут регулярно контролюють якість води, яка подається у міську мережу. Однак водоканальники, приймаючи рішення про додавання до питної води натрієвої солі, з цими фахівцями не проконсультувалися.

Ігор Анищенко, заступник гендиректора ДП "Чернігівстандартметрологія":

- В Украине никто полифосфат натрия в воду не добавляет, поскольку не были проведены исследования влияния вещества на человека.

Висновок про доцільність використання саме такої домішки для питної води у водогонах зробили в медуніверситеті імені Богомольця. Тут переконані - препарат не тільки не шкідливий для здоров'я, але навіть робить водогінну воду кориснішою. Для нас продемонстрували, що відбувається з водою з крана, коли в неї додати натрієву сіль. Вода у водогоні, як правило, містить нерозчинене залізо, яке не засвоюється організмом. Після домішування солі - залізо знову розчиняється у воді.

Сергій Омельчук, декан медфакультету №4 національного медуніверситету ім. Богомольця:

- Мало того, що вода залишаєтсья прозорою без запаху, присмаку, вона ще й оберігає саму систему водогону від корозивних процесів, які в свою чергу можуть погіршувати якість води.

Медик навіть сам випив підготовлену воду, аби запевнити у її безпечності.

Маркіян Перетятко, Вадим Ревун, Максим Чеблін, К1.

Телепрограма