Головна Мапа сайту Контакти
RSS
21 травня 2009
Один день. Україна

Мінохорони довкілля "кинуло" підприємство "Екоцентр" на 2,5 мільйона гривень

22:08

"Кинули" на два з половиною мільйона гривень. Керівництво кіровоградського підприємства "Екоцентр" заявляє, що Міністерство охорони довкілля і досі не розрахувалося за утилізацію нафтової суміші.

Нагадаємо, торік у листопаді в керченській протоці затонув нафтотанкер. Загалом тоді постраждало 15 суден. Ліквідацією наслідків катастрофи займався саме "Екоцентр". Але він і дотепер не може отримати винагороди.

Більше того, Мінохорони довкілля позбавило "Екоцентр" ліцензії. Тож віднині це підприємство взагалі не може працювати. Чому рятувальники Криму тепер мають рятуватися самі - дізнавався Роман Бочкала.

Здавалося, ніщо не відмиє керченського узбережжя від нафти. Та ще й усього за чотири місяці. Але їм це вдалося.

Микола Тимощук, головний інженер "Екоцентру":

- Мы немножко и побоялись, может, не справимся с такой задачей - это госзадача была.

Микола Тимощук - головний інженер кіровоградського підприємства "Екоцентр".

Він керував роботами з утилізації нафто-піщаної суміші. У той час як інші компанії обіцяли захоронити відходи, "Екоцентр" запропонував набагато кращий шлях. Завдяки власній технології кіровоградці переробили небезпечну речовину в цілком безпечний будматеріал.

Микола Тимощук, головний інженер "Екоцентру":

- Из отработанных масел получился органо-натуральный порошок. Вот такой вот фракции - как мука.

Ось цим обладнанням рятували Крим. На час робіт його транспортували до Керчі, а вже потім повернули сюди, до Кіровграду. Загалом через цей конвеєр пройшло більше 6-ти тисяч тонн нафтосуміші.

І вдень, і вночі екологи працювали в три зміни. Треба було знешкодити дві величезні купи небезпечного сміття. Все йшло за планом, аж доки не припинилося фінансування робіт.

Олексій Жуков, заступник директора "Екоцентру":

- Мы решили не рисковать репутацией и дополнительно переработать эти 800 тонн, чтобы там было чисто в порту, чтобы все зачистить, под ключ сдать. Что мы и сделали, за свои деньги. Мы надеялись на оплату, но ее так и не произошло.

Саме за цим контрактом Мінприроди мало оплатити утилізацію нафтосуміші. Але воно й досі винне два з половиною мільйони гривень. І схоже, платити не збирається.

Замість заплатити - почали перевіряти діяльність. "Екоцентр" позбавили ліцензії, фактично заборонивши працювати далі. Втім, сталося це вже після того, як Крим таки врятували.

Олексій Жуков, заступник директора "Екоцентру":

- Все проверки, которые начались с августа 2008, они все носили преднамеренный характер. Нам мне давали время для решения вопросов, которые у них возникали. Зато сразу рубили с плеча.

Мухи - окремо, котлети - окремо. У Мінприроди запевняють: закриття "Екоцентру" ніяк не пов'язане з боргом за рятувальні роботи. Мовляв, справа в іншому - позапланова комісія Міністерства виявила небезпечні пестициди на території підприємства. Тому його й закрили.

Іван Гладун, начальник відділу ліцензійної діяльності Мінохорони природи:

- Протягом двох років - це 2007-2008 роки - на підприємство було завезено близько 300 тонн небезпечної речовини з метою її знешкодження. Однак знешкоджена вона не була.

В "Екоцентрі" вважають, що це формальний привід - мовляв, коли було потрібно рятувати Крим, пестициди нікому не заважали.

- Це ніяк не пов'язано з Керчю?

Іван Гладун, начальник відділу ліцензійної діяльності Мінохорони природи:

- Ніяк.

- Бо вони кажуть, що це зведення рахунків якихось?

- Ні, ні.

Роботи були виконані вчасно. До кінця минулого літа в районі Керчі не лишилося жодної нафтоплями. Втім, на винагороду "Екоцентр" уже майже не розраховує. Тепер - аби тільки врятуватись.

Роман Бочкала, Василь Меновщиков, Олексій Стеченко, К1, ОТБ.

Телепрограма