Головна Мапа сайту Контакти
RSS
8 червня 2009
Один день. Україна

Оце так професія! Режисер теленовин

22:06

Наш наступний герой - режисер теленовин. Під час випусків інформаційних програм цю людину ви не бачите в кадрі, але саме вона відповідає за те, яка картинка на ваших екранах.

Команди цієї людини слухають усі без винятку присутні в студії, зокрема й ведучі, якщо не ловлять ґав. З нагоди Дня журналіста, який минув цими вихідними, К1 розповість про професію режисера випуску новин.

На його робочому місці побував Маркіян Перетятко. Але командний голос так і не опанував.

Саме тут перебуває випусковий режисер під час ефіру. Безпосередньо він не управляє жодним з цих пультів - вони відповідають за налаштування зображення та вихід відео в ефір. Для керування кожним з цих приладів потрібна окрема людина. Єдиний інструмент режисера - мікрофон. Для передавання команд інженерам, операторам та ведучим.

Та щоб було що видавати в ефір - за кілька годин до випуску режисер перевіряє, чи всі встигають підготувати сюжети. У цій монтажній студії виникли клопоти зі спецефектами. Режисер бере справу під особистий контроль.

Альбін Вехетек, випусковий режисер програми "Один день":

- Я подхожу, морально помогаю, если надо - обращаюсь к техническим службам, чтобы, если возникли какие-то проблемы, решить их до эфира, а не во время эфира.

Хто затримується із сюжетами - режисерові підказує комп'ютерна програма з планом усього випуску. Тут хід підготовки відео відображається в реальному часі.

Альбін Вехетек, випусковий режисер програми "Один день":

- Вот все, что находится, фиолетовым цветом - это то, чего сейчас нет, и поэтому требует максимального контроля, чтобы дойти до начала эфира.

До ефіру - лічені хвилини. Готуються постати перед глядачем і ведучі. У якому ракурсі зніматимуть їх у той чи інший момент програми - залежить від режисера.

Альбін Вехетек, випусковий режисер програми "Один день":

- Какие-то личные, какие-то тревожные сообщения всегда лучше давать на крупном плане, потому что люди видят глаза ведущего, и он как бы общается ближе. Информацию легкого содержания или более нейтрального можно давать на среднем плане.

Під час ефіру в студії, як правило, чути команди тільки однієї людини.

Для тих, хто виконує ці розпорядження - головне, щоб команди давали спокійно та чітко. В тому числі у випадку непередбачених обставин.

Олександр Головня, інженер апаратно-студійного блоку:

- В ситуации, например, если ведущий теряет сознание, то режиссер должен отреагировать соответственно - перейти на какое-то видео, закрыть каким-нибудь видеоматериалом студию и решать вопрос дальше - можем мы выходить на студию дальше или не можем.

Трійка та п'ятірка - це камери у студії. Тут команди режисера отримують через навушники. Не виняток і ведучі - одне з їхніх вух на час ефіру повністю належить режисерові.

Іван Костроба, ведучий програми "Один день":

- Спочатку може заважати, потім - ні. Потім я сам навіть прошу, щоб мені режисер підказував, коли я занадто швидко читаю.

Якщо глядач недоліків у випуску не помітив - значить, їх і не було... або добре спрацював режисер.

Маркіян Перетятко, Вадим Ревун, К1.

Телепрограма