Головна Мапа сайту Контакти
RSS
10 червня 2009
Один день. Україна

Бензин подорожчав на 40 копійок

22:08

Шок для водіїв. Сьогодні зранку на багатьох заправках подорожчав бензин. Найпопулярніший А-95 ще вчора продавали по 5,80 за літр, а сьогодні ціна стрибнула одразу на 40 копійок. Цікаво, що першою збільшила вартість пального одна із загальноукраїнських мереж АЗС іще позавчора. Ми одразу ж опитали експертів, але вони цього сплеску не помітили. І вже сьогодні ціни зросли й на інших заправках. Що знову сталося? Розбирався Ростислав Цуркан.

Піврічний період приємних цін на бензин завершився. Криза кризою, але неприємний для автолюбителів сюрприз підготував світовий нафторинок. Вітчизняним АЗС нічого не лишається, як підхопити світові тенденції.

Володимир Ємелін, генеральний директор "Укрнафтохімпереробка":

- Мировая тенденця - рост цен. И мы связаны с миром по двум причинам: нефть покупается, завозится за доллары к ценам, привязанным по мировым ценам. Нефтепродукты, которые завозятся по импорту. 95-й бензин - это 40% от общего объема реализации в Украине - завозится по импорту. Тоже привязаны к мировым ценам. То есть, динамика вполне нормальная.

Абсурд, але ціни на бензин в Україні - найнижчі у східноєвропейському регіоні після Російської федерації. Порівняйте, скільки коштує найпопулярніший А-95 в Україні та сусідніх країнах.

Володимир Ємелін, генеральний директор "Укрнафтохімпереробка":

- Мы сегодня отстаем от мировых цен, от роста цен, динамики, которая существует во всем мире. И во всех окружающих нас странах. То ли Молдову, то ли Россию по динамике именно цен. То ли Белоруссию, Литву, Латвию, Болгарию. Везде динамика роста цен значительно выше, чем в Украине.

Попит на бензин через економічну кризу і відповідно падіння рівня життя знизився на третину. Щоб утримати споживача, торговці урізають свої прибутки. За підрахунками експертів, літр 95-го зараз має коштувати принаймні 6,60. До цієї цифри зараз і підтягуватимуться ціни.

Сергій Куюн, директор консалтингової групи "А-95":

- Повышение цен было отложенным, оно должно было состояться еще в мае, в начале июня, но рынок был не готов, поскольку снижение потребления и как следствие, рост запасов позволили трейдерам держать цену низкой еще какое-то время.

Якщо пошукати, у Києві ще можна заправитись за старою ціною 5,80. Краще це зробити про запас, адже вже через кілька днів ціна піде вгору.

Прогнози експертів невтішні. Вже до кінця червня нас очікує значний стрибок цін.

Сергій Куюн, директор консалтингової групи "А-95":

- Та динамика мирового рынка, которая была продемонстрирована в апреле, мае а также начале июня, позволяет уверенно прогнозировать, что в ближаешем будущем в течении ближайшей недели цена поднимется до 6,50 на А-95, а до конца месяца может прибавить еще 10-15 копеек.

Водночас певного полегшення можна чекати наприкінці липня.

Володимир Ємелін, генеральний директор "Укрнафтохімпереробка":

- Потому что уровень потребления и в Европе уменьшился, то скорее всего с июля месяца, с конца июля, наверное, цены пойдут вниз.

А кому зараз можна позаздрити, то це власникам дизелів. Дизельне пальне відстає від високооктанових бензинів принаймні на одну гривню.

Взагалі виходить цікава ситуація. Коли барель нафти у всьому світі стрімко дешевшав, українські заправки на це не реагували. А щойно чорне золото починає зростати в ціні, ми одразу готові збільшити вартість бензину.

Телепрограма