Головна Мапа сайту Контакти
RSS
10 червня 2009
Один день. Україна

Королівське навчання. Українська Британія

22:05

Ми продовжуємо серіал "Королівське навчання". У попередніх серіях ми розповідали про найкращі приватні школи Великої Британії, де вчаться зокрема й українці.

Це наштовхнуло нас на думку: а чи вчаться англійці в Україні? Виявилось, що так. Більше того, в нашій країні навіть можна здобути британську освіту.

Ми розшукали такий навчальний заклад. До речі, заняття там досі тривають, бо в Англії навчальний рік закінчується в липні. Британська освіта в Україні - матеріал Романа Бочкали.

Це один із звичайних районів Києва. Але він має одну особливість. Купа крутих автівок - неспроста. Тут розташована єдина в Україні школа, де можна отримати британську освіту.

Тут навчаються діти з тридцяти країн світу. Те, що ця школа саме англійська, стає зрозуміло вже у фойє. Королева хоч трохи, але вище за українського президента.

Все, як у Британії. Вісім уроків по 35 хвилин. Офіційно - лише англійська. Рідні слова - тільки приватно.

А це математика. Шестирічки за англійською системою - це вже другий клас. Під час уроку діти можуть ходити по класу, і їм не зроблять жодного зауваження. Ті, що виконали завдання, сідають біля вчителя. Для них урок уже закінчився. 

Окрім англійської середньої освіти, тут можна здобути ще й українську, а можна дві одночасно. Таких учнів називають "білінгвами", та більшість обирає англійський варіант.

Максим Макаров, заступник директора школи:

- Оно абсолютно ничем не отличается, если бы ребенок обучался в Великобритании или любой другой стране Европы. То есть, такая возможность есть и у наших детей. У нас есть детки, которые и с украинскими паспортами. Таких детей большинство. Но процентов 35 - дети, которые приехали из других стран.

Опівдні починається велика перерва. Вона триває годину. В цей час діти обідають і бавляться на вулиці. Різні кухні - різні вподобання. Але український борщ та вареники об'єднують усіх.

Тамара Півненко, шкільний медик:

- Они в начале носят свои судочки. А потом они привыкают, им нравится. Они отказываются от своего питания и начинают кушать наше.

Англійська школа, але чи є в ній англійці? Виявилось, що так. Ось вони - двоє братів, Ендрю - молодший, та Юрій. В Україні ці хлопці, звичайно ж, не заради освіти, тут працюють їхні батьки. До речі, саме в цій школі. Джеймс та Поліна - вчителі. Жінка - британська піддана, але родом із Москви. "Своєю" вона називає британську систему освіти.

Поліна Спенсер, вчитель:

- Наша британская система дает детям возможность раскрыть свой потенциал. Я не знаю, какова ситуация сейчас в украинских школах, но я помню свое образование, когда детей сажали за парты, и говорить можно было только при поднятой руке.

Інші викладачі теж із Британії. Як і директор школи, Філ Біллінг. Україна їм цікава як новий та доволі екстремальний досвід. До цього містер Філ керував школами у Пакистані та Ізраїлі.

Філ Біллінг, директор школи:

- Що цікаво в Україні зараз - то це її позиція у світі. Ваша держава намагається знайти своє місце серед інших. Чому я приїхав до України? Аби сприяти самовизначенню України засобами освіти. А ще вчителі мають приїжджати сюди заради цікавого досвіду.

Після навчання в цій школі можна вступати до британських університетів. Саме це багатьох і цікавить. Бо українських атестатів на Туманному Альбіоні не визнають.

Роман Бочкала, Дмитро Монархов, К1.

Тож, виходить, до Англії можна й не їхати заради освіти? Хоча у Великій Британії є школи, які в Україні не такі популярні, а саме - окремі для хлопців та дівчат. Виявляється, найвищих результатів досягають саме в таких закладах. В Англії їх називають Single sex school. Сюжет про них дивіться завтра.

Телепрограма