Головна Мапа сайту Контакти
RSS
10 червня 2009
Один день. Україна

В української армії з'явився новий танк

22:01

Від "Жигуля" до "Лексуса". Так військові порівнюють нову розробку харківських конструкторів з його попередниками. Його назва - бойова машина "Оплот". Одним із останніх наказів міністра оборони Юрія Єханурова до його відставки стало розпорядження про прийом на озброєння нової бронемашини. Чим відрізняється "Оплот" від своїх попередників і коли чекати серійного випуску нових танків - знає Анатолій Мажора.

Бойова машина "Оплот". Перший український танк за роки незалежності. Зроблений він спільно конструкторським бюро імені Морозова на заводі імені Малишева. За переконанням конструкторів, цей танк ні в чому не поступається світовим аналогам.

Більш мобільний, захищений та маневрений. Вага машини - майже півсотні тонн, проте двигун дозволяє розвивати швидкість до сімдесяти кілометрів на годину.

Володимир Сакун, водій-випробувач:

- У нас є реверс. Тобто, ми маємо змогу рухатись що вперед, що назад з однаковою швидкістю.

У зворотному напрямку він рухається у кілька разів швидше, ніж подібні аналоги, запевняють конструктори, і досягає тридцяти кілометрів на годину. Порівняно з попередником, танком моделі "Т-80", покращена й система управління. Двигун з автоматичною коробкою передач дозволяє керувати бойовою машиною, як звичайною автівкою - за допомогою керма.

Сергій Гриневич, провідний інженер:

- Он более комфортный чем тот, удобные сиденья, удобнее управлять им. Но и по защите он мощнее, чем только танк.

Попереду масивна броньована плита, по боках - захист "гусениць". Конструктори запевняють - броня витримає гарматне попадання зі стометрової відстані. Забезпечили танк і системою димової завіси.

Роман Башинський, нач. Центрального бронетанкового управління озброєння:

- При виявленні супротивником нашого танку спрацьовує датчик і аерозольні дими, вистрілюють гранати і захищають наш танк від ураження противником.

На озброєнні "Оплоту" - 125-міліметрова гармата, зенітний і спарений кулемети. Випускати ракети можна навіть під час руху. У ціль влучають з відстані до 5-ти кілометрів.

Це єдиний зразок вітчизняного танка "Оплот". На початку року військові його випробували. Кажуть, машина не поступається моделям іноземного виробництва. Обіцяють замовити іще десять штук. Конвеєр запуститься, коли влада підпише контракт і перерахує половину суми. Йдеться про сто двадцять мільйонів гривень.

З Харкова Анатолій Мажора, Дмиторо Пополітов для К1.

Телепрограма