Головна Мапа сайту Контакти
RSS
9 липня 2009
Один день. Україна

20 років тому заморозили будівництво Кримської атомної станції

22:07

Зупинено назавжди. 20 років тому заморозили будівництво Кримської атомної станції. Об'єкт був готовий на 90 відсотків. Однак після аварії на ЧАЕС почалися протести кримчан. І закінчилися гроші. Врешті-решт маємо мертвий реактор посеред степу і напівмертве місто енергетиків Щолкіне. Чи є майбутнє у станції - знає Тетяна Штан.

Якби 20 років тому тут не зупинили будівництво, вже за кілька місяців у цю споруду встановили б ядерний реактор, ще за півроку завезли б ядерне паливо, потім цей кран накрив би всю цю конструкцію залізним куполом - вже за рік Крим би мав власну електроенергію.

Сергій Варавін особисто добирав конструкції для будівництва турбінного цеху. Останній найграндіозніший проект Радянського Союзу пророкував не лише безтурботне енергетичне майбутнє для півострова, а й стрімку кар'єру для молодого інженера.

Сергій Варавін, керуючий компанією "Щолкінський індустріальний парк":

- Мы стоим сейчас под фундаментом турбины, вот здесь должны были распологаться конденсаторы турбины. Конденсаторы турбины были наполнены из трубок, сделанных из мельхиора.

Їх здали на металобрухт найпершими, тільки-но оголосили про зупинення будівництва. Тепер тут не знайти і грама будь-якого металу. Зведена на 90% атомна станція нині більш небезпечна, ніж цінна.

Сергій Варавін, керуючий компанією "Щолкінський індустріальний парк":

- Все, что мы видим сейчас пустым, в конце 80-х было заполнено оборудованием и прочим.

Сьогодні Сергій Варавін власноруч готує проект, аби стерти з лиця землі своє ж творіння. На території АЕС планують звести "Щолкінський індустріальний парк". Тут уже проводять співбесіди з майбутніми інвесторами - умова одна на всіх.

Сергій Варавін, керуючий компанією "Щолкінський індустріальний парк":

- Здесь должно размещаться экологически безопасное производство, в том числе и энергосберегающее.

Місця під майбутні об'єкти поки що поділили за географічним принципом. На півночі планують звести підприємства для переробки сільськогосподарської продукції. Південь віддадуть для будівельної індустрії. Поруч розмістять офісні будівлі, склади й готелі, а ось на колишньому атомному майданчику спорудять енерговиробничі об'єкти та машинобудівний комплекс. Цей кусень землі найбільш проблемний - адже в нього уже є власники.

Сергій Варавін, керуючий компанією "Щолкінський індустріальний парк":

- Одна из проблем вот этой площадки в том, что есть собственники, неэффективно используется земля, проблема присутствует.

Окрім інвесторів, тут іще шукають так званого "якірного" партнера, який би створив усі необхідні зручності для майбутніх мешканців індустріального парку.

Сергій Варавін, керуючий компанією "Щолкінський індустріальний парк":

- Создание энергосетей, водоподведение, водоотведение, газоснабжение. Мы видим, остались дороги, дорожное покрытие рядом проходит, по границе водовод, в километре - газоснабжение, в 3 км - канализация.

Між ідеєю та втіленням - друге читання у Верховній раді законопроекту "Про індустріальні парки". Його ухвалення - це майже еліксир життя для напівмертвого міста енергетиків Щолкіне.

Сергій Варавін, керуючий компанією "Щолкінський індустріальний парк":

- Мы по сути не разрушаем, мы продолжаем то, что хотели создать.

З Криму Тетяна Штан, Дмитро Поденко, К1.

Утім, у такої недобудови є й плюси. Отак, саме цій АЕС молодь має дякувати за музичний фестиваль Казантип. Уже традиційно на тлі споруди він відкриється у перший день серпня.

І це не єдиний захід, який приймає Щолкіне. Отак, поблизу АЕС саме у ці дні проходить Фестиваль ораторського мистецтва. Українці як завжди знайшли вихід. Недобудови по всій країні ми перетворимо на клуби і модернові театри.

Телепрограма