Головна Мапа сайту Контакти
RSS
9 липня 2009
Один день. Україна

У Києві відкрилося козацьке селище "Мамаєва слобода"

22:04

Музей просто неба. У Києві відкрилося козацьке селище "Мамаєва слобода". На території парку на столичній Борщагівці для відвідувачів відкрили двері майже сто споруд - точних копій давніх хат, вітряків та господарських приміщень. Як жили 400 років тому - бачив Маркіян Перетятко.

Перед відкриттям "Слободи" екскурсію селищем для нас проводить керівник проекту Костянтин Олійник. Він запевняє - "Слобода" не стане ще одним музеєм просто неба як, наприклад, Пирогів у Києві.

Костянтин Олійник, директор центру народознавства "Козак Мамай":

- В нас реконструкція - тобто, за реставраційними кресленнями із сучасних матеріалів це все робилось. Ми хочемо, щоб люди могли помацати, пощупати, побити, але не сильно. Було б шкода, щоб музейні експонати були поруйновані, а людям же цікаво подивитися, як це робилося.

Більшість будівель у селищі стоять уже понад два роки, останнім часом доводили до ладу інтер'єр. У цій хаті на стіні - зображення козака Мамая. Такий узагальнений образ українця набув популярності після ліквідації Запорізької Січі.

Костянтин Олійник, директор центру народознавства "Козак Мамай":

- Висіли по всіх селянських хатах - насправді це були козацькі хати, оці парсуни, аби нагадати, що ми вільні люди на вільній землі.

Понад триста років тому люди ще не вміли робити листового скла, а лише гутне - через таку шибку видно набагато гірше.

Костянтин Олійник, директор центру народознавства "Козак Мамай":

- Тоді робили шибки - виливали як млинці на сковорідці. Такими спеціальними трубками, потім їх розплескували і виходила така кругла шибочка.

Найстарішою будівлею козацького селища є церква Покрови Пресвятої Богородиці. Вона діє вже шостий рік, хоча оздоблювати храм всередині щойно завершили.

Всередині тут повно родових гербів козацьких гетьманів, а Богоматір прикрасили червоними стрічками. До того ж, лик Богородиці скопіювали з Катерини, що на однойменній картині Тараса Шевченка.

Роман Фурдин, настоятель церкви Покрови Святої Богородиці:

- Ні в одній державі часів козацтва не шанувався так образ Покрови Пресвятої Діви Марії, як власне на території України. Найкрасивіший храм був, звичайно ж, на місці Січі, на Хортиці, і ця церква стала тим місцем, де історія повернулася знову.

Відвідувачі "Слободи" сьогодні уперше за кілька років мали можливість побачити, на що перетворилася частина парку відпочинку, який на час реконструкції закрили для сторонніх людей.

Тетяна Ярошевська, відвідувачка "Мамаєвої слободи":

- Я думаю, що далі буде ще краще - бо вони ще не понаписували де хто, багато чого не зрозуміло, що вони розмістили, багато хат закритих.

Онукам Тетяни найбільше сподобалися коні. Їх задіяли під час шоу-програми на відкритті селища. Але хто розважатиме відвідувачів в наступні дні - залишається питанням. Штату народних майстрів - як-то гончарів чи ковалів - "Мамаєва слобода" поки не набрала.

Маркіян Перетятко, Василь Меновщиков, К1.

Телепрограма