Головна Мапа сайту Контакти
RSS
13 липня 2009
Один день. Україна

Як єврейська община вплинула на розвиток Києва

22:05

13 липня минає 115 років зо дня народження видатного єврейського письменника Ісаака Бабеля. Він народився в Одесі, служив на Тернопільщині, вчився у Києві. Загалом історія української столиці тісно пов'язана з історією єврейської общини. Зокрема, у Києві народилися колишні президент та прем'єр Ізраїлю - Голда Меїр та Ефраїм Кацир, жили такі видатні особистості як Шолом-Алейхем та Йосип Мандельштам. А якби не фінансування єврейських меценатів, декотрих відомих споруд у Києві могло б і не бути.

Майже 2 тисячі років історії українських євреїв - ось на цій експозиції в ізраїльському культурному центрі. Її упорядник Олександр Найман переконує - без єврейської громади Київ не був би таким, яким він є.

Олександр Найман, упорядник експозиції:

- Київ належав до смуги осілості. І євреї мали жити там, спершу купці першої, другої гільдії, потім ремісники вже мали право жити у Києві. І вони одночасно брали участь у розбудові міста.

Це перша і найстаріша у столиці синагога.

Її збудували ще у 19-му столітті. До того ж, лише її не закрили в Радянському Союзі. А ось цю синагогу влада СРСР переобладнала під ляльковий театр. Така ж доля спіткала не одну єврейську культову споруду.

Олександр Найман, упорядник експозиції:

- Поряд із нею - кінотеатр "Панорама". Це була теж синагога - купецька.

Обидві споруди збудували брати Бродські. Саме вони, а найбільше Лазар Бродський, фінансували будівництво багатьох споруд - і не лише для єврейської громади.

Олександр Найман, упорядник експозиції:

- За фінансування Бродського був збудований критий ринок на Бессарабці.

Ринок має такий самий вигляд, що і 100 років тому.

Хоча, згідно з початковим проектом, окрім 2-х сотень торговельних місць, там мав бути ресторан, і навіть бібліотека.

Олександр Найман, упорядник експозиції:

- Потім він давав кошти на спорудження Політехнічного інституту. На спорудження лікарні - вона тоді була єврейська, тепер обласна.

Важливу роль відіграла єврейська громада і в розбудові транспортної системи Києва.

Тут Володимирським спуском у кінці 19-го століття проходила перша в Україні трамвайна лінія. І саме єврейських підприємців називають батьками київського трамваю. Лазар Бродський володів контрольним пакетом акцій міського залізничного транспорту. А інший підприємець - Давид Марголін - впродовж багатьох років керував цією організацією. До того ж, його називали і батьком київського судноплавства.

На початку 20-го століття Давид Марголін зробив Дніпро справжньою транспортною артерією: за рік річковими пароплавами перевозили близько 2-х мільйонів людей.

Це при тому, що населення Києва було у 4 рази меншим.

Олександр Николишин, Володимир Самченко, Володимир Дєдов, К1.

Телепрограма